Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Erdogan: Nakon referenduma ćemo preispitati sporazum o migrantima s EU

erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak da će njegova država, nakon referenduma o ustavnim reformama, preispitati sporazum s Evropskom unijom (EU) o suzbijanju ilegalnih migracija, javlja Anadolu Agency (AA).

“Kao što sam ranije rekao, 16. april će odrediti mnoge stvari. Sjest ćemo i s Vladom razgovarati o tome od A do Z. Sve to ćemo preispitati”, rekao je Erdogan u intervjuu za CNN Türk i Kanal D.

Dodao je kako zvaničnici Evropske unije nemaju pravo da određuju demokratska prava turskog naroda.

“Komesari EU-a i njihovi drugi zvaničnici nemaju pravo da određuju šta su demokratska prava turskog naroda. Ovaj narod će vlastita demokratska prava odrediti u skladu sa svojom dubokom sviješću”, kazao je turski predsjednik.

Istakao je kako EU zamajava Tursku još od 1963. godine, kada je Ankara podnijela zahtjev za članstvo.

“To je struktura koja nas zamajava od 1963. godine do danas. Ova struktura nas i dalje zamajava”, naglasio je Erdogan.

Podsjetio je kako u EU-u ranije nisu prihvaćali da Turska učestvuje na samitu lidera zemalja, dodajući kako Turska više nije zemlja koja će prihvatati takve stavove.

“Turska više nije zemlja koja će prihvatiti takve stvari. Ako može – može, ako ne može – ne može. Ali moramo konačno shvatiti, oni moraju shvatiti, da nije do nas. Problem je u potpunosti zbog pojedinih zemalja EU-a. Jer, među zemljama EU-a ima i poštenih i iskrenih”, rekao je Erdogan.

Napomenuo je na kraju kako Turska planira da do 2023. godine, na 100. godišnjicu Republike Turske, poveća bruto domaći proizvod (BDP) po glavi stanovnika na 22 hiljade dolara.

“Istovremeno, imamo cilj da bruto nacionalni proizvod povećamo na dva triliona dolara”, rekao je Erdogan.