Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ivanić zahvalio Belgiji za aktivniji angažman u BiH

ivanic-rejnders

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je sinoć u Briselu s ministrom vanjskih poslova Kralјevine Belgije Didijerom Reyndersom o saradnji dviju zemalјa, učešću u međunarodnim organizacijama, regionalnim pitanjima kao i saradnja zemalјa zapadnog Balkana.

Ivanić je rekao da unutar BiH postoje određene tenzije, ali i da vjeruje da će one ubrzo biti otklonjene. Time bi, naglasio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, bile stvorene pretpostavke za stabilnu BiH, a stabilna BiH važna je i za Evropsku uniju.

Ivanić je informisao belgijskog ministra vanjskih poslova i o razgovorima koje je imao u utorak s Sjevernoatlantskim vijećem u Briselu i mogućnostima za aktiviranje Akcionog plana za članstvo.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je Belgiji za aktivniji angažman u BiH u prethodnom periodu. Posebno je zahvalio za spremnost Belgije za razmjenu iskustava, budući da se radi o decentralizovanoj zemlјi sa složenom unutrašnjom strukturom, koja kao takva može da ima usaglašen stav kada su u pitanju aktivnosti u vezi sa Evropskom unijom.

Razgovarano je i o sigurnosnim izazovima, saradnji u borbi protiv terorizma, suzbijanju angažovanja boraca na stranim ratištima, krijumčarenju roba i lјudi.

Ivanić je posebno pozdravio spremnost Belgije za razmjenu iskustava i pomoć u usvajanju najbolјih praksi u oblasti suzbijanja pranja novca, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.