Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mogherini se sastala sa potpredsjednikom SAD-a Mikeom Penceom

mogherini pence12

Visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini sastala se jutros sa potpredsjednikom Sjedinjenih Američkih Država Mikeom Penceom koji se nalazi u službenoj posjeti Europskoj uniji.

Sastanak se nadovezao na susret i kontakte koje je Mogherini imala sa potpredsjednikom Penceom proteklih mjeseci, kao i sa novom američkom administracijom – državnim sekretarom Rexom Tillersonom i ministrom odbrane Jamesom Mattisom tokom njene posjete Washingtonu 9. i 10. februara, kao i prošle sedmice u Europi.

Visoka predstavnica Mogerini i potpredsjednik Pence razgovarali su o važnosti snažnog partnerstva između Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država, koji je od suštinske važnosti za države sa obje strane Atlantika.

U otvorenom razgovoru, Mogherini je potvrdila snažnu spremnost EU da nastavi izgradnju jakog partnerstva između EU i SAD-a na temelju jasnih vrijednosti i interesa, i da kao partneri blisko surađuju na bilateralnim, kao i međunarodnim pitanjima.

Kada je u pitanju međunarodna saradnja, razmjenili su mišljenja o zajedničkim prioritetima, od Sirije do Ukrajine, od Libije do Bliskog istoka, od Afganistana Demokratske Narodne Republike Koreje. Kao predsjedavajuća Zajedničke komisije, Mogherini je naglasila potrebu da se očuva i u potpunosti implementira sporazum s Iranom.

Mogherini i Pence su razmijenili mišljenja o tome kako da se produbi i pojača saradnja u borbi protiv terorizma, posebno u kontekstu koalicije protiv ISIL-a.

Mogherini će također prisustvovati sastanku potpredsjednika Pencea s predsjednikom Europske komisije Jean Claude Junckerom, saopćeno je iz Službe za vanjske poslove EU.