Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački desničarski ministar najavio ukidanje Šengena?

Horst Seehofer

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer želi da kontrole na njemačkoj granici ostanu na neodređeno vrijeme i budu proširene na sve prelaze, čime bi ta zemlja praktično izašla iz šengenske zone, navode mediji.

Zehofer traži i sistematičnije protjerivanje lica kojima je odbijen zahtjev za azil.

On poručuje da granične kontrole moraju biti na snazi dok Uniji ne pođe za rukom efikasnija zaštita i kontrola granice, što se u dogledno vrijeme neće desiti.

Seehofer precizira da nije riječ samo o sprečavanju ilegalnih prelazaka granice nego i o ostalim zaštitnim funkcijama.

Trenutno je šengenski sistem na njemački zahtjev ukinut na njemačko-austrijskoj granici, te na zahtjev Kopenhagena na njemačko-danskoj granici.

Seehofer je tražio pojačanje osoblja u sudovima koji odlučuju o zahtjevu za azil, te obećava pomoć saveznim državama u procesu protjerivanja lica za koja ne postoji pravni osnov za boravak u Njemačkoj.

Novi ministar unutrašnjih poslova i donedavni premijer Bavarske zauzima se i za promjenu odnosa prema istočnim članicama EU koje odbijaju primanje migranata.

“Ako budemo strpljivo pregovarali, veliki dio ovih zemalja će pristati na raspodjelu izbjeglica. Neke zemlje bi se na neki drugi način mogle angažovati u rješavanju problema, recimo pojačanim angažmanom u zaštiti zajedničke spoljne granice”, predlaže Seehofer.

On je jedan od najvećih kritičara liberalne migrantske politike Angele Merkel i najavljuje borbu za glasače koji su se okrenuli protivmigrantskoj stranci Alternativa za Njemačku, koja je trenutno najjača opoziciona partija u parlamentu.