Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Njemački političari traže prekid pregovora Brisela sa Ankarom

Rottgen

Dvojica višerangiranih njemačkih političara Norbert Röttgen i Joachim Herrmann pozvali su danas EU da okonča razgovore sa Turskom o članstvu nakon što je predsjednik te zemlje Redžep Tajip Erdogan referendumom dobio dodatna ovlašćenja.

Röttgen je član Hrišćansko demokratske unije /CDU/ i predsjedavajući Komiteta za inostrana pitanja u Bundestagu, a Herman je član Hrišćansko socijalističke unije /CSU/, koja je sestrinska partije CDU i ministar unutrašnjih poslova u pokrajini Bavarskoj.

Röttgen je istakao da, ukoliko ne bude posljedica nakon referenduma u Turskoj, biće nanesena šteta Evropi.

“Ukoliko ne odgovorimo na odluku Turske protiv demokratije, vladavine zakona, nanijećemo štetu kredibilitetu Evrope”, naglasio je Röttgen za njemačku medijsku kuću “Deutschlandfunk”.

Prema njegovim riječima, pretvaranje da bi Turska mogla da uđe u članstvo EU takođe će spriječiti Evropu u stvaranju novog, realističnijeg odnosa sa Turskom.

Herrmann smatra da bi pregovori EU sa Turskom o članstvu trebali biti prekinuti, ne pauzirani.

“Vrijeme je za okončanje pregovora o članstvu Turske u EU. Treba da prestanemo da se zavaravamo. Nema zajedničke perspektive sa Erdoganovom Turskom”, dodaje Herrmann za njemački dnevnik “Bild am Zontag”.

Na referendumu održanom prije sedam dana u Turskoj glasači su odobrili Ustavne promjene poput ukidanja funkcije premijera i koncentraciju vlasti u ruke predsjednika što je najveća izmjena političkog sistema te zemlje od ustanovljavanja moderne države prije skoro stotinu godina.