Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srđan Puhalo

Da li u ovakvoj Bosni i Hercegovini postoji “duboka država”?

Srbi su ovih dana veoma osjetljivi na zastavu i Dodika, pogotovo kada su u Sarajevu

Da li znate šta je „duboka država“?

Kažu da je najprihvaćenija definicija ona koju je dao pomoćnik u republikanskom kokusu Kongresa Majk Lofgren 2014. godine – “hibridna asocijacija dijelova vlade s finansijskim i privrednim centrima koji su u stvari sposobni da samostalno upravljaju državom, sasvim nezavisno od formalnih političkih procesa”. To vam se nekada fino zvalo otuđeni centri moći.

Zašto vas ovo pitam?

Zato što je prije neki dan, tačnije 2. decembra, Predrag Ćeranić napisao komentar pod naslovom Kao i Trampu, i Dodiku u Sarajevu probleme stvara „duboka država“.

Naravno, dijelove tog komentara prenijeli su Alternativna televizija, RTRS i još neki portali, što ovoj informaciji daje posebnu težinu.

Kao što vidimo, nakon 13 dana od kada je Milorad Dodik postao srpski član Predsjedništva BiH i devet radnih dana, Predrag Ćeranić osjeća uticaj „duboke države“ na njenog predstavnika i to se menifestuje kroz probleme sa zastavom Republike Srpske i naoružanim obezbjeđenjem srpskog predstavnika.

Onda nam Ćeranić pojašnjava pozadinu svega toga koja je mnogo dublja.

Naravno, nije problem sam Dodik, već je u pitanju vrlo zajebana međunarodna zavjera Rimskog kluba koji je ponikao iz lože P-2 u Italiji i dijelova Komiteta 300, koji žele da izbace Rusiju i Kinu s Balkana. Da bismo bolje shvatili veličinu zavjere, Ćeranić ubacuje tu i Bilderberg grupu, i ako bismo Rimski klub mogli označiti kao izvršnu vlast, a to vam je političko krilo NATO-a i svjetska vlada u sjenci, Bilderberg je njihov parlament.

Priznajte nija vam svejedno dok sve ovo čitate iako možda niste Srbin.

Da pojednostavimo, „stara administracija“ ne dozvoljava Dodiku, baš kao ni Trampu, da provode svoje politike za koje su im građani Republike Srpske, i građani SAD-a, dali mandat. Potpuno je jasno da je u oba slučaja demokratija izigrana, glasači prevareni, a svijet ugrožen od Rokfelera, Rotšilda, Soroša i Kisindžera.

Priznajte nija vam svejedno dok sve ovo čitate iako možda niste Srbin.

Upravo ta „duboka država“ kreira sve ove ujdurme oko zastave, počasnog voda Oružanih snaga BiH na obilježavanju Dana državnosti BiH i razoružano Dodikovo obezbjeđenje. S ciljem da prikaže Dodika kao nekoga ko se ne snalazi dobro na ovoj poziciji i kome ona ne pripada. Ustvari, sve je to ujdurma OBA-e i srpskih kadrova koji se nisu mijenjali 14 godina, pogotovo Srbi.

Ipak, Ćeraniću ne pada na pamet nekoliko vrlo jednostavnih činjenica:

Prvo da je Dodik izabran za srpskog člana Predsjedništva BiH i da će to ostati bez obzira da li se snalazi ili ne snalazi na toj funkciji.

Što se tiče zastave Republike Srpske u Predsjedništvu BiH, Ćeranić umjesto da pogleda zakon, tripuje zavjeru. U članu 5. Zakona o zastavi BiH, između ostalog, kaže se: „U svim slučajevima iz prethodnog stava, druge zastave iz BiH neće se isticati zajedno sa zastavom BiH. Zvanično isticanje zastave u entitetima i nezvanična upotreba zastave regulisaće se posebnim zakonom.“

Kada govorimo o postrojavanju počasnog voda Oružanih snaga BiH, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš pojašnjava: “Počasna jedinica Oružanih snaga nije 25. novembra bila angažovana na Bobovcu, nego je angažovana jedinica za odavanje počasti, a to je velika razlika. Drugo, u tom procesu odobravanja Predsjedništvo BiH nema nadležnost, a ja sam kao ministrica odbrane, u skladu sa Zakonom o odbrani i pravilnikom kojim su definisane počasti, uradila sve i angažman te jedinice i vojnog orkestra u potpunosti je u skladu sa zakonom.” Zatim je dodala: „Postoje tri puka koja vode računa o tradiciji vojski iz kojih su nastali, kao i da sve ono što nije u planu pukova jeste definisano pravilnikom kojim se definišu počasti, tako da se zna da mjesec prije održavanja bilo koje aktivnosti neka organizacija ima pravo da u skladu sa tim pravilnikom od Ministarstva odbrane traži angažman Oružanih snaga BiH ili nekog njegovog dijela, u skladu sa zakonom.“

Kada je riječ o obezbjeđenju Milorada Dodika iz Republike Srpske i njihovog oružja, tu je Zakon o Direkciji za koordinaciju policijskih tijela i o agencijama za podršku policijskoj strukturi Bosne i Hercegovine vrlo jasan. U tom zakonu u članu 6. tačka h) u vezi s nadležnosti institucije jasno piše: „organiziranje i provođenje fizičke i tehničke zaštite lica i objekata organa BiH i diplomatsko-konzularnih organa koji se posebno štite u skladu s odgovarajućim zakonima, međunarodnim obavezama i drugim propisima koje donosi Vijeće ministara BiH“. Kao što vidimo i ovdje je Zakon jasan i važio je i funkcionisao i prije dolaska Dodika.

Znam, kazaćete ovo je budalaština i na ovo ne treba obraćati pažnju, ali imajte na umu da se ova vijest čitala na Javnom servisu Republike Srpske i da su je mnogi drugi mediji prenijeli i da je sve ove nebuloze napisao dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci, a to ima težinu kod Srba. A Srbi su ovih dana veoma osjetljivi na zastavu i Dodika, pogotovo kada su u Sarajevu.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“