Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Disanje na vlastitu odgovornost: Smanjujte s ćevapima – izginusmo!

Stanovnici Sarajeva „na vlastitu odgovornost“ udišu zrak prljaviji nego u Pekingu koji je dugo godina važio za svjetsku prijestolnicu zagađenja, a danas sa svojih 21,5 miliona stanovnika bilježi manje vrijednosti zagađenja od skoro 100 puta manjeg Sarajeva

Federalni premijer na odlasku Fadil Novalić rezimirajući protekle četiri godine mandata kazao je da ćemo tek u 2019. godini ubrati rezultate četverogodišnjeg (ne)rada (još uvijek) aktuelne Vlade FBiH. Najavljuje da ćemo napokon vidjeti koristi od akciza, da ćemo narednih šest godina biti veliko gradilište i da sve ide na bolje, ali je pitanje ko će sve to doživjeti s obzirom da smo za sada od Nove godine osjetili samo poskupljenja. I zagađenje.

Najavljuju se poskupljenja električne energije za velike potrošače kao i goriva, što će za sobom povući poskupljenje svega ostalog, ali i jedno od poskupljenja koje bi nas, posebno stanovnike Sarajeva, doslovice moglo i ubiti – poskupljenje plina od 30 i više odsto!

Zagađenost je, očekivano, nastavila da raste, a u Sarajevu su mjerni instrumenti samo u nedjelju 13. januara navečer zabilježili vrijednosti zagađenja 10 puta veće od dozvoljenih! Tako je mjerna stanica Otoka u rubrici ‘Lebdeće čestice – PM10’ zabilježila 541, a Ilidža čak 599! Maksimalna dozvoljena vrijednost je 50 i u svakom normalnom društvu na sve preko se adekvatno i dugoročnim mjerama reaguje.

Reaguje se i kod nas i to na toliko apsurdan način koji ni ‘Monthy Pythonovci’ u saradnji s ‘Nadrealistima’ ne bi mogli smisliti – novim poskupljenjem plina! Iz „BH Gasa“ koji je zatražio povećanje cijena zahtjev pravdaju rastom cijena ruskog plina na tržištu zbog kojeg su, tvrde, do sada imali velike gubitke.

S druge strane, ozbiljnijih najava o subvencijama koje bi zadržale ili možda smanjile cijenu energenta čija bi šira upotreba sigurno smanjila zagađenje – nema. Očito je veća briga kako podijeliti vlast i kome će šta od postizbornog plijena pripasti.

Zagađenje je već dugo godina među velikim problemima glavnog grada BiH, a prema podacima koje je u decembru 2017., kada smo paničili zbog indeksa od ‘trićavih’ 200, iznijela pomoćnica ministra prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS Zijada Krvavac, situacija se drastično počela pogoršavati – pazite sad – nakon velikog poskupljenja plina 2009.!

„Zbog pada materijalnog i ekonomskog standarda došlo je do poskupljenja prirodnog gasa. Tada je zabilježeno masovno odustajanje od korištenja ovog energenta, oko 20 hiljada stanovnika, među kojima su i poslovni i privredni subjekti“, kazala je Zijada Krvavac u decembru 2017. u razgovoru za portal Klix. U vrijeme kada smo paničili zbog ‘trićavih 200’, a danas nedjeljom uvečer imamo više nego ozbiljnih 600.

Vlada KS je neke mjere i donijela, pokušava se ograničiti kretanje vozila koja više zagađuju, a tek 2020. postaće eliminatoran eko-test koji i do tada uredno plaćamo a koji je do sada pokazao kako više desetina hiljada vozila uopšte ne bi smjelo biti na cesti.

„Lokalni stručnjak iznio neviđeno bizarnu teoriju o uzrocima velikog zagađenja zraka, , reagiralo i američko veleposlanstvo“, izvijestio je čak i zagrebački Jutarnji list nakon što je Plamenko Tais na Skupštini KS ‘pravdajući’ visoke vrijednosti zagađenja koje bilježi mjerna stanica Američke ambasade za to ‘optužio’ obližnju ćevabdžinicu „Zmaj“, iako veliku zagađenost osim mjerne stanice Američke ambasade u Sarajevu pokazuju i službene, ‘državne’ mjerne stanice. Doduše, ovom je izjavom i priznao da uz automobile, veliki izvor zagađenosti predstavljaju i mala ložišta.

‘Miris’ ćumura, drva, guma, cipela i čega sve u stubovima dima iz dimnjaka širom Sarajeva dok Evropa i razvijeni svijet prelaze na obnovljive izvore energije govori da automobili sigurno nisu glavni i jedini zagađivači, kao i da ne možemo za sve kriviti ni ćevabdžinice kojima su građani na društvenim mrežama u šali predlagali da također pređu na par-nepar sistem tako što će jedan dan služiti samo ‘petice’ a drugi ‘desetke’ uz ‘vapaje’ „Smanjujte sa ćevapima, izgibosmo!“.

Šalu na stranu – pogušismo se! Zrak je i službeno skoro svakodnevno označen kao ‘nezdrav’ i ‘štetan’, a posljedice će u narednim godinama svakko pokazati obdukcije i izvještaji o povećanju broja smrtnosti usljed respiratornih oboljenja, raka pluća i drugih oboljenja koje ovolika zagađenost proizvodi.

Ono što za sada vidimo prateći svakodnevna mjerenja jeste da kratkoročne mjere ne daju veće rezultate, tu i tamo nas nakratko spase vjetar i kiša, dugoročnog rješenja nema na vidiku a novo poskupljenje plina će vjerovatno mnoge koji nemaju novca da si priušte ekološki prihvatljivije grijanje vratiti grijanju na Z i Š – zdrvima i šćumurom.

Stanovnici Sarajeva „na vlastitu odgovornost“ udišu zrak prljaviji nego u Pekingu koji je dugo godina važio za svjetsku prijestolnicu zagađenja, a danas sa svojih 21,5 miliona stanovnika bilježi manje vrijednosti zagađenja od skoro 100 puta manjeg Sarajeva. U vrijeme pisanja ovog teksta Indeks zagađenosti u Sarajevu je iznosio 217, u Pekingu tek 59. ‘ta će Peking!


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“