Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Almir Panjeta

Milorad Dodik još nije uhapšen, a ka’ će – (ne) zna se

Problem nastaje kad institucije rade svoj posao u skladu sa zakonskim okvirima samo onda kada iz zakonskih okvira izađe običan čovjek jer se bori za pravdu i traži odgovore na pitanje ko mu je ubio sina

Komentarišući događaje na Davidovom trgu u Banjaluci od 25. decembra kada je policija brutalno premlaćivala ljude koji su mirno protestovali i među kojima je bilo djece i starijih osoba, predsjednica RS Željka Cvijanović poručila je da “institucije treba da rade svoj posao u skladu sa zakonskim okvirima”.

I naravno da će se svako normalan složiti s tim. Problem nastaje kad institucije rade svoj posao u skladu sa zakonskim okvirima samo onda kada iz zakonskih okvira izađe običan čovjek jer se bori za pravdu i traži odgovore na pitanje ko mu je ubio sina, ili opozicioni političar ako se nađe ispred policije, dok iste te institucije ne rade svoj posao kada iz zakonskog okvira izađe neko od moćnijih političara. Na primjer Milorad Dodik, čovjek koji se između ostalog nalazi i na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država zbog čega mu je, iako mu je po Ustavu vanjska politika u direktnoj nadležnosti, ne može otići na službeni ili bilo kakav posjet toj zemlji.

A nije da nije izlazio, i da još ne izlazi, od korištenja službenog helikoptera za vozanje pjevačica ili osuđenih ratnih zločinaca, preko otvorenih fizičkih prijetnji novinarima, pa do onih zbog kojih je i saslušavan u Tužilaštvu BiH ili se zbog njih našao na spomenutoj crnoj listi. I, naravno da nije uhapšen.

Da vidimo, za početak ovog mini-pregleda, zbog čega je uopšte uhapšen Davor Dragičević? Službeno pojašnjenje iz policije kaže da su “policijski službenici lišili slobode Davora Dragičevića zbog dokumentovanja krivičnog djela ugrožavanja sigurnosti jer mu se u više navrata pokušao uručiti poziv za saslušanje koji je on odbio”.

Samo u ovoj rečenici imamo dvije stavke po kojima je, da institucije rade svoj posao “u skladu sa zakonskim okvirima” do sada možda mogao biti uhapšen i Milorad Dodik.

Mnogi su zaboravili da je u Tužilaštvu BiH u septembru 2016. otvoren predmet u vezi neizvršavanja Odluke Ustavnog suda BiH. Ako se sjetite, ili zarovite po arhivama, tada je Ustavni sud BiH zabranio Referendum o Danu RS koji je ipak održan 25. septembra 2016. godine. Iz Tužilaštva BiH tada je potvrđeno da je predmet “u vezi sa kršenjem odluke Ustavnog suda o zabrani referenduma” označen kao prioritetan te da je prema Krivičnom zakonu BiH nesprovođenje odluka Ustvanog suda BiH krivično djelo.

Kao glavni osumnjičeni označen je – Milorad Dodik, i upućen mu je poziv na saslušanje. Kao i Davoru. Nećete vjerovati šta se dogodilo poslije – nije uhapšen! Iako su mu dva puta slani pozivi na saslušanje na koje se on odbio odazvati uz obrazloženje kako ne želi doći u Sarajevo jer mu je tamo ugrožena sigurnost. U Tužilaštvu se ipak pojavio tek u januaru 2017. godine, i to nakon što ga je zamjenik pomoćnice američkog državnog tajnika Hoyt Yee nazvao telefonom i postavio mu direktni zahtjev da se pojavi.

Druga stavka – ugrožavanje sigurnosti, koje, bar kad je u pitanju njegov odnos s medijima, Dodiku nije strano. Da vidimo prvo, šta kaže Krivični zakon RS u članu 150. stav 1:

“Ko ugrozi sigurnost nekog lica ozbiljnom prijetnjom da će njega ili njemu blisko lice lišiti života, teško tjelesno povrijediti, lišiti slobode ili oteti, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom ili nekom drugom opšteopasnom radnjom ili sredstvom, kazniće se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do dvije godine”.

Šta na to kaže Dodik?

“Nakautiraću te ako dođeš u Banja Luku!”, otvoreno je u javnim istupima prijetio 2007. novinaru Bakiru Hadžiomeroviću. S obzirom da ‘knock out’ u boksu predstavlja “stanje koje karakteriše vrtoglavica, djelimičan ili potpun gubitak orijentacije, a ponekad i svijesti usljed potresa mozga”, moglo bi se reći da je još tada bilo elemenata za krivično gonjenje s obzirom da je ovdje očito “ugrožena sigurnost lica ozbiljnom prijetnjom da će ga teško tjelesno povrijediti”. Naravno, zbog ovoga nije uhapšen. Kao ni zbog serije sličnih prijetnji novinarima pa je tako direktoru BN TV Vladimiru Trišiću u novembru 2012 godine kazao:

“Snim'me, p*** ti materina, pa me pusti u Dnevnik. J*** ti majku, je l’ ti jasno! Do sad’ sam te poštovao, mislio sam da treba bit’ korektan. J*** ti mater, imam dvije godine, j*** ti majku!”.

Neke je tjerao iz i ispred institucija RS, govorio im da imaju ptičiji mozak, nekima poželio skoro dobijanje srčanog udara, vrijeđao novinarke o čemu bi se mogao još jedan tekst napisati, a čak je i gledaocu u TV emisiji poručio “Aj ne seri!”.

Milorad Dodik još nije uhapšen, a ka’ će – (ne) zna se.


“Svi stavovi, mišljenja i zaključci koji su izneseni u kolumni ne odražavaju nužno stav i mišljenje online magazina Fokus.ba, već isključivo autora.“