Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jugoslovenska pošta

Krvava tragedija u Zenici u noći 24. februara 1941.

zenica
Foto: Ilustracija

Organi policije saznali su da se Stojan krije u Slavonskom Brodu i za njim je izdata potjernica. On je uhapšen u Brodu i sproveden vezan u Zenicu

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst iz crne hronike Jugoslovenske pošte, objavljen 24. februara 1941. godine.

Dok su stanovnici Zenice spavali na ulici se odigrala jedna krvava tragedija. Rano ujutro, oko 3 sata, u Masarikovoj ulici odigrao se krvavi događaj, koji se u cijeloj Zenici prepričava sa velikim interesovanjem, tim više jer je glavno lice u ovom događaju Stojan Telenta, bivši predradnik željezare, dobro poznat u gradu, želja za lakim životom dovela je ovog četrdesetogodišnjaka dotle da dođe u sukob sa Zakonom i da padne kao žrtva te svoje slabosti.

Kako smo ranije javili, izvršena je provala u trafiku g. Ivana Rajića, glavnog prodavača »Jugoslovenske Pošte«. Tom prilikom nepoznato lice odnijelo je raznih duhanskih prerađevina i gotovog novca u vrijednosti od 7000 dinara.

Podnesena je prijava organima žandarmerije, ali je poslije istragu preuzela Gradska policija, kojoj je kako izgleda najzad i uspjelo da riješi ovu zagonetnu provalu. Sumnja da je provalu izvršio besposleni radnik, bivši robijaš Stojan Telenta pokazala se kao opravdana.

Organi policije saznali su da se Stojan krije u Slavonskom Brodu i za njim je izdata potjernica. On je uhapšen u Brodu i sproveden vezan u Zenicu. Oko dva sata u noći stigao je brodski putnički voz iz koga su izašla dva policajca i dvanaest ljudi svezani jedan za drugoga. Bili su to uhapšenici. Među njima nalazio se i Stojan Telenta.

Organi brodske policije uputili su se glavnom ulicom prema policijskoj stanici. Kada se ova kolona bijednika kretala prema policijskoj stanici,, kod suprotne Masarikove ulice nastao je zastoj. — Stoj! Pucaću!… Stani!… I nekoliko metaka iz policijskog revolvera prošlo je kroz tijelo Stojana Telente, koji je u tom momentu rastrgao lance i počeo da bježi.

Policajac se dao u potjeru, ali mu nije uspjelo da stigne Telentu. Kad ovaj na poziv nije stao, policajac je opalio nekoliko metaka iz revolvera. Telenta je iščezao.

Dok je policajac sprovodnik u Gradskoj policiji podnosio izvještaj o bjekstvu Telente, nesretni čovjek u jednoj bašti Masarikove ulice borio se sa smrću. U sva okolna sela razaslate su potjere, ali su se policajci vratili bež uspjeha. Dotle je javljeno policiji da se u jednoj bašti Masarikove ulice nalazi mrtav čovjek.

Stojan Telenta, bivši robijaš, ležao je mrtav u neposrednoj blizini gostione g. Melinca. Na lice mjesta iskupila se velika masa građanstva, koja je, komentarisući ovaj slučaj promatrala čovjeka, koji je tako tragično završio svoj život i možda ostavio obezbijeđenu porodicu. potpuno ne Nakon kratkog vremena izišla je sudsko-ljekarska komisija, koja je izvršila uviđaj. Organi policije vode energičnu istragu po ovom događaju.

Untitled-2

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.