Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dnevni avaz

Uoči utakmice s Lihtenštajnom 2012. godine: Autsajder koji tjera na oprez

bih-lihtenstajn
Foto: NSBiH

U arhivi Infobiroa, kojoj Fokus.ba ima pristup, pronašli smo tekst objavljen u dnevnom listu “Dnevni avaz” 6. septembra 2012. godine, pred utakmicu nogometne reprezentacije BiH protiv selekcije Lihtenštajna.
Ove dvije ekipe ponovo će se susresti u okviru kvalifikacija za plasman na Evropsko prvenstvo, a tekst od prije 11 godina pod naslovom “Autsajder koji tjera na oprez” prenosimo u cjelosti

Dovoljno je pogledati statistiku Lihtenštajna u međunarodnim fudbalskim utakmicama da se zaključi kako je svaka ekipa koja ga dobije u grupi, sretnik. Reprezentacija jedne od najmanjih država u Evropi decenijama je bila kanta za nabijanje, koja dobro posluži da se popravi bilans datih i primljenih golova.

I oni igraju

Ako pogledamo da je, recimo, do ciklusa za Svjetsko prvenstvo 2006. godine Lihtenštajn izgubio sve kvalifikacione utakmice pod okriljem FIFA-e, lako bismo zaključili da će naša mašinerija, na čelu s Edinom Džekom, u petak zabiti Lihtenštajnu petnaest-dvadeset golova, ali novija historija pokazuje da se ova selekcija uključila u globalni trend, prema kojem, kako kaže ofucana fraza, svako igra fudbal.

Lihtenštajn nije više ono što je bio. I dalje trpiteške poraze, ali je u posljednjih nekoliko ciklusa zabilježio nekoliko rezultata koji bi našem timu morali biti ozbiljno upozorenje da ga ne smiju previše potcijeniti. Ekipa koja je u prošlom ciklusu dobila Litvaniju sa 2:0, jedva izgubila od Škotske (0:1) I Švicarske (1:2), donijela bod iz Estonije i Litvanije… nije baš za smijanje u lice. Uostalom, u kvalifikacijama za SP 2006. godine sa Portugalom su igrali 2:2, 1:2 (o našim utakmicama sa Portugalom da ne govorimo).

lihtenstajn

Još jedno upozorenje pronaći ćemo u statistici međusobnih susreta Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna, u kojima nemamo stopostotan učinak. U kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2002. godine dobili smo ih, doduše, sa ukupnih 8:0. U Vaduzu je tog 28. marta 2001. godine bilo 3:0 (Barbarez 10, 72, Hota 89), a na Koševu 7. oktobra iste godine 5:0 (Konjić 33, Baljić 45, 81, Šabić 70, Dodig 83).

Remi u Vaduzu

U trećem međusobnom duelu bilo je 0:0. Radi se o susretu u Vaduzu 18. avgusta 1999. godine, kada nismo igrali s A-timom nego s ekipom sastavljenom od igrača iz naše lige (Osmanhodžić, Muharemović, Granov, Obad, Husić, Zukić…), koju je vodio Avdo Kalajdžić. Ipak, prema svim parametrima, ako sve bude onako kako bi trebalo i ako ih shvatimo ozbiljno, teško je pronaći način na koji bi nas mogli iznenaditi.
Reprezentacija Lihtenštajna sastavljena je od igrača koji većinom igraju u drugoj ligi Švicarske, ali ima ih nekoliko iz ozbiljnijih klubova, poput Jang bojsa (Vincenc Flac) ili Sent Galena (Marton Stoklasa). S druge strane, dio su amateri koji se, inače, bave drugim poslovima bankari, činovnici… Legenda reprezentacije je Mario Frik (Frick), koji je rekorder po broju nastupa i golova.

Digitalni Arhiv možete pretraživati na internet adresi www.infobiro.ba. Riječ je o izdanju Mediacentra Sarajevo koji podržava razvoj nezavisnog i profesionalnog novinarstva u BiH.