Kultura

Zenički književnik

Adnadin Jašarević dobitnik crnogorske nagrade “Zlatni zmaj”

10/06/2019

Jašarević je dobio nagradu za regionalnu, a Verso za međunarodnu saradnju. Nagrada je zeničkom književniku u subotu uručena u Bijelom Polju (Crna Gora)

Zenički književnik Adnadin Jašarević te Italijan Francesko Verso dobitnici su ovogodišnje nagrade “Zlatni zmaj” koju dodjeljuje Međunarodni festival fantastične književnosti “Refesticion” iz Bijelog Polja za doprinos u razvoju i promociji te vrste književnosti.

Jašarević je dobio nagradu za regionalnu, a Verso za međunarodnu saradnju. Nagrada je zeničkom književniku u subotu uručena u Bijelom Polju (Crna Gora).

– Naravno da sam sretan zbog nagrade, ali sam se malo i neugodno osjećao na ceremoniji dodjele, jer ovo je u jednu ruku i nagrada za životno djelo. Shvatio sam da sam ostario, da je iza mene 30 godina rada, ali isplatio se dugogodišnji rad na promoviranju bh. kulture i fantastične književnosti. Ljudi su to prepoznali i baš mene nagradili, što mi je posebna čast pogotovo kada se vidi lista dosadašnjih dobitnika ove nagrade – kazao je Jašarević za Fenu.

Podsjetio je da su dosadašnji dobitnici ove nagrade Zoran Živković i Filip David iz Beograda, Milenko Ratković iz Bara te crnogorski utemeljitelj fantastične proze Slobodan Vukanović iz Podgorice.

Jašarević je bivši televizijski novinar te dugogodišnji i aktuelni direktor Muzeja Grada Zenica, a osnivač je i urednik i prvog bh. SF&F magazina “Prometej”. Osnivač je i organizator Festivala “Tragovima bosanskog kraljevstva” te urednik i istoimene edicije regionalnih zbirki kratke fantastične priče, a autor je i prvog bh. romana epske fantastike “Nedovršeni svijet” te prve zbirke fantastičnih priča o Kulinu banu “U dvorani ogledala”.

Njegove se priče redovno objavljuju u hrvatskim, srpskim te crnogorskim zbirkama fantastične proze, a objavio je i dvije knjige u inozemstvu, “Društvo tragača” (“Zoro”, Zagreb) i “Družba stvarnih sjena” (“Refesticion”, Bijelo Polje).

Dobitnik je deset regionalnih, državnih i federalnih nagrada za knjige fantastične postmoderne proze.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.