Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Uz razgovor sa režiserom

BKC TK bio domaćin tuzlanske premijere filma “Te mračne noći”

bkc4 (1)

Na tuzlanskoj premijeri filma „Te mračne noći“ bio je i poznati bh. režiser Jasmin Duraković, koji se tokom razgovora sa François Lunelom pohvalno govorio o ovom filmu, posebno ističući njegov doprinos u stvaranju ratne bh. kinematografije

Pred ograničenim brojem posjetitelja, sinoć je u BKC TK u Tuzli prikazan dugometražni francusko-bosanski film “Te mračne noći” François Lunela, francuskog režisera sa bh. državljanstvom.

Nakon projekcije filma kojeg je tuzlanska publika nagradila iskrenim aplauzom, o filmu je odgovarajući na pitanja publike govorio i režiser François Lunel, ističući da je inspiraciju za jednu ratnu priču koja govori o ženi našao upravo u svojim iskustvima koja je doživio tokom svog boravka u opkoljenom Sarajevu.

– Tokom rata sam živio u stanu kod jedne žene koja je radila u bolnici. Njena borba sa svim problemima sa kojima se u ratu susretala bila je moja inspiracija za ovaj film. Žene su u ratu imale jednu drugu borbu i ulogu, ne samo da čuvaju djecu i brinu u kući. One su bile jedna ravnoteža između njih i muškaraca koji su išli u rat, a kako bi u takvoj situaciji održale kakvu-takvu normalnost njihovog života. Ne znam koliko sam kao muškarac uspio ispričati jednu žensku priču. Volio bih čuti reakcije, prije svega ženske publike – istakao je sinoć François Lunel.

Film „Te mračne noći“ je snimljen sa, za ovakav poduhvat, malim budžetom. Snimanje je završeno za manje od mjesec dana i sa mlađom glumačkom postavom koja većim dijelom nije imala nikakvog ratnog iskustva. Kombinacija entuzijazma glumačke postave, produkcije ograničene skromnim sredstvima i režisera koji na pravi način osjeća cijelu priču, na kraju je rezultirala dobrim filmom, zaključak je većine onih koji su sinoć gledali film u Tuzli.

– Prvobitno sam dobio sredstva za jedan film koji bi se snimao samo na jednoj lokaciji, sa minimalnim ulaganjima u produkciju. Bilo mi je glupo da te pare potrošim na to i da na kraju samo ja zaradim. Odlučio sam se tim sredstvima finansirati ovaj film za koji realno treba mnogo više novca. Zbog toga smo u startu rekli da nećemo tražiti neke super kadrove koristeći šine i kranove. Radili smo skoro bez svjetla. Snimali smo sa ramena, što sam prvi put radio i na kraju napravili film u kojem su u fokusu prvenstveno glumci. To ovaj film čini posebnim – rekao je režiser filma, koji će se u tuzlanskom BKC-u prikazivati do 8. aprila 2021.

Na tuzlanskoj premijeri filma „Te mračne noći“ bio je i poznati bh. režiser Jasmin Duraković, koji se tokom razgovora sa François Lunelom pohvalno govorio o ovom filmu, posebno ističući njegov doprinos u stvaranju ratne bh. kinematografije.

Film će u Velikoj sali BKC TK-a u Tuzli biti prikazan i 7. i 8. aprila/travnja 2021. od 18 sati. Ulaz na projekcije je besplatan uz prethodnu rezervaciju mjesta u Marketing službi BKC TK (035 311 070), obzirom da je u zbog aktuelnih epidemioloških mjera broj posjetitelja ograničen.

Film „Te mračne noći“, rađen u koprodukciji Rose productions (Bosna i Hercegovina) & Promenades films (Francuska) smješten je u 1993. godinu i opkoljeno Sarajevo, a govori o onome o čemu ne pričamo previše, o ženi u kontekstu rata. Daleko od klišeja o junaštvu, ovaj film dočarava paradokse i zaobilaznice života, patnje i sumnje, ali i snagu prijateljstva i solidarnosti među ljudima.

Uloge u filmu tumače Maja Jurić, Arman Lunel, Muhamed Hadžović, Nina Đogo, Maja Zećo, Emina Muftić, Boris Ler.

Nakon projekcija u Sarajevu i Tuzli, film će u narednim danima biti prikazan u Travniku i Jablanici, a dogovorena je i distribucija filma u Cinestar kinima širom Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Organizator trodnevne projekcije filma u Tuztli je JU BKC TK, uz pomoć medijskih pokrovitelja: RTV 7, RTV TK i RTV SLon Extra.