Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bobu Dylanu ipak neće biti oduzeta Nobelova nagrada

17th Annual Critics’ Choice Movie Awards – Show

Slavni američki rock-muzičar i dobitnik Nobelove nagrade za književnost Bob Dylan poslao je u Stokholm audio snimak svog predavanja, potvrdila je danas Nobelova akademija. Snimak svog govora dostavio je samo četiri dana prije isteka roka koji mu je postavljen, uz upozorenje da će mu, ako to ne učini, nagrada biti oduzeta.

Uz oduzimanje nagrade, Dylanu ne bi bio isplaćen ni laureatski iznos od oko 900.000 američkih dolara. Određujući 10. juni kao krajnji rok za dostavu snimljenog govora Nobelov komitet je istakao da je umjetniku već načinjen veliki ustupak. Nije morao, kao drugi dobitnici, da održi govor na primanju nagrade nego je to zamijenjeno tonskim snimkom.

U Dylanovom snimljenom govoru, objavljenom na web stranici Nobelove akademije, on iznosi svoja mišljenja o poeziji te navodi knjige “koje su mu promijenile život”. Među njima su “Moby Dick”, “Na Zapadu ništa novo” i Homerova “Odiseja”.

Nobelovom nagradom za književnost kultni muzičar nagrađen je u oktobru prošle godine, kao prvi umjetnik u povijesti Nobelove nagrade. On je, međutim, pokazao ravnodušnost prema nagradi: nekoliko mjeseci Nobelov komitet nije mogao da stupi s njim u kontakt, tako da nije ni prisustvovao svečanoj dodjeli nagrada u Stokholmu.

Nagrada mu je uručena naknadno, nakon šest mjeseci, prije koncerta koji je priredio u glavnom gradu Švedske.