Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Cerović: Za novinara je najvažnije da čita i da nadograđuje svoje znanje

cerovic

Za novinara je najvažnije da čita i nadograđuje svoje znanje, poručio je dugogodišnji radijski novinar, urednik i direktor Esad Cerović koji je večeras u Sarajevu predstavio svoju knjigu “Mediji između tradicije i interneta”.

Istakao je da, s obzirom na to da završava novinarsku karijeru, dugogodišnje bogato iskustvo opisuje u knjizi koja može poslužiti novinarima, mladim i iskusnim, ali i ljudima drugih profesija.

– Ova knjiga nije namijenjena kao zamjenik za udžbenik, ona je dopuna znanja, a ja sam ponudio ono što sam 40 godina sakupljao – rekao je Cerović.

Recenzent Đuro Kozar je rekao da je Cerović ogromno praktično iskustvo pretočio u knjigu koja ima važnost priručnika za buduće novinare, a da je interesantna i kao štivo za sve konzumente informacija.

– Cerović nije teoretičar novinarstva kojih imamo dosta na fakultetima, i među ljudima kojima su medije nepoznati. Ogromno je iskustvo u knjizi i to će ostati narednih generacijama – naglasio je Kozar.

Smatra da knjiga može biti korisna i sudijama koji sude po osnovu tužbe za klevetu jer, kako je naveo, mnogi ne znaju šta je informacija, vijest, komentar pa zbune i sebe i stranke.

– Knjiga je svojevrsni priručnik za sve – poručio je Kozar.

Dodao je da se u knjizi prepoznaje autoritet i stručnost čovjeka koji je u nekoliko decenija svog novinarskog opusa planirao i realizirao najveće programske projekte na Radio Sarajevu, Radio BiH i Radio Federacije BiH.

Za recenzenta Samira Kadrića autor “kao veliki novinarski mag nudi i s lakoćom pokazuje nevjerovatne čarolije, napisane perom umočenim u bogate godine životnog i profesionalnog iskustva”.

Osnovne novinarske forme izražavanja poput vijesti, izjave, izvještaja, intervjua, komentara, reportaže, feljtona ili kolumne, vrste medija (pisani, agencije, televizija, internet novinarstvo), uređivačka politika, etika u medijima te izbor tekstova objavljenih u štampi, na radiju i webu samo su neki od sadržaja u knjizi.