Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vlasti imaju "prečeg posla" od kulture

Direktor muzeja ima platu od 642 KM koju svejedno neće dobiti jer nema para

muzej plata

Da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej, zapitali su se uposlenici Zemaljskog muzeja u BiH

Muzejski radnici u Bosni i Hercegovini prepušteni su sami sebi, na milost i nemilost svih nivoa vlasti koje, potvrdilo se, ne zanimaju ni muzeji ni kultura jer s njom nemaju ništa zajedničko.

Pod ovogodišnjim sloganom Međunarodnog dana muzeja – “Muzej za jednakost, različitost i uključivost” iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine javno su objavili platnu listu za mjesec mart 2020. direktora Zemaljskog muzeja BiH dr. sci. Mirsada Sijarića, ujedno i muzejskog savjetnika za kasni srednji vijek.

Iz priložene platne liste može se vidjeti da direktorska plata “državnog” muzeja iznosi 642,38KM neto, uz napomenu da ista neće biti uplaćena do daljnjeg.

– Nakon svih poznatih i javno objavljenih problema ZMBiH pitamo se: Da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej, zapitali su se uposlenici «državnog» muzeja koji, očito, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je tokom svoga stogodišnjeg postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog nacionalnog nasljeđa zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih znanosti) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prapovijesna, antička i druge).

Knjižnica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine je otvorena 1888. godine kao prva znanstvena knjižnica u državi. U njoj se nalazi više od 250.000 znanstvenih publikacija, uključujući 162.000 knjiga. Najznačajnija knjiga u muzeju je Sarajevska hagada, židovski rukopisni iluminirani kodeks, koji potječe iz oko 1350. godine iz srednjovjekovne Španije i smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.