Kultura

Vlasti imaju "prečeg posla" od kulture

Direktor muzeja ima platu od 642 KM koju svejedno neće dobiti jer nema para

19/05/2020

Da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej, zapitali su se uposlenici Zemaljskog muzeja u BiH

Muzejski radnici u Bosni i Hercegovini prepušteni su sami sebi, na milost i nemilost svih nivoa vlasti koje, potvrdilo se, ne zanimaju ni muzeji ni kultura jer s njom nemaju ništa zajedničko.

Pod ovogodišnjim sloganom Međunarodnog dana muzeja – “Muzej za jednakost, različitost i uključivost” iz Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine javno su objavili platnu listu za mjesec mart 2020. direktora Zemaljskog muzeja BiH dr. sci. Mirsada Sijarića, ujedno i muzejskog savjetnika za kasni srednji vijek.

Iz priložene platne liste može se vidjeti da direktorska plata “državnog” muzeja iznosi 642,38KM neto, uz napomenu da ista neće biti uplaćena do daljnjeg.

– Nakon svih poznatih i javno objavljenih problema ZMBiH pitamo se: Da li je državi Bosni i Hercegovini potreban državni muzej, zapitali su se uposlenici «državnog» muzeja koji, očito, jedva sastavljaju kraj sa krajem.

Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine je tokom svoga stogodišnjeg postojanja uspio sakupiti dobar dio kulturnog nacionalnog nasljeđa zemlje i svih njenih naroda. Eksponati su razvrstani po odjeljenjima (arheološko, etnološko i odjeljenje prirodnih znanosti) u nekoliko različitih zbirki (folklorna, numizmatička, prirodoslovna, prapovijesna, antička i druge).

Knjižnica Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine je otvorena 1888. godine kao prva znanstvena knjižnica u državi. U njoj se nalazi više od 250.000 znanstvenih publikacija, uključujući 162.000 knjiga. Najznačajnija knjiga u muzeju je Sarajevska hagada, židovski rukopisni iluminirani kodeks, koji potječe iz oko 1350. godine iz srednjovjekovne Španije i smatra se jednom od najljepših knjiga ove vrste.

Komentari

Autor: A. I.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.