Kultura

Dodjelom nagrada 23. Sarajevo Film Festival ulazi u završnicu

16/08/2017

U okviru programa Otvoreno kino 23. SFF-a u utorak navečer je prikazan film slavnog meksičkog režisera, scenariste i producenta Michela Franca, “Avriline kćerke”, koji je dobio nagradu kritike u programu “Izvjestan pogled” na ovogodišnjem filmskom festivalu u Cannesu.

Obraćjući se publici u prepunom Otvorenom kinu, Franco je kazao da njegovo ovogodišnje predsjedanje žirijem SFF-a predstavlja treću posjetu filmskoj smotri u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, naglašavajući kako je uočio ogromni napredak koji godinama ostvaruje Sarajevo Film Festival. Kazao je da je SFF “jedan od bitnijih svjetskih filmskih festivala”.

Film “Avriline kćerke” priča je o 17-godišnjoj djevojci Valeriji koja zatrudni sa svojim maloljetnim dečkom Mateom. Valeria živi u mjestu Puerto Vallarta sa svojom polusestrom Clarom. Ona u tajnosti nazove njihovu dugo odsutnu majku Avril, koja dolazi kako bi pomogla svojoj maloljetnoj kćerki u majčinskim obavezama. Ubrzo se, međutim, ispostavi zašto je Valerija držala majku na distanci toliko vremena.

Franco je postao slavan i po filmu “After Lucia” koji se također natjecao u okviru programa “Izvjestan pogled” u Cannesu 2012. godine i u kome je dobio najvišu nagradu.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.