Kultura

U galeriji MAK

Dženeta Isović oživjela bosanskohercegovačke mostove

03/07/2020

Ovo je njena prva samostalna izložba na kojoj je predstavila 24 rada, a kao motiv dominiraju bosanskohercegovački mostovi

U galeriji MAK Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH večeras je otvorena izložba “Simbol sreće” mlade sarajevske slikarice, 26-godišnje Dženete Isović.

Ovo je njena prva samostalna izložba na kojoj je predstavila 24 rada, a kao motiv dominiraju bosanskohercegovački mostovi.

– Da imam dara za slikarstvo otkrili su moji roditelji, jer sam u ranom djetinjstvu počela da slikam. Već sa četiri godine sam nacrtala svoju prvu sliku, a bilo je to jedno minijaturno platno. Likovna kultura mi je bila omiljeni predmet tokom cijelog školovanja tako da su Srednja škola primijenjenih umjetnosti, a kasnije i Akademija likovnih umjetnosti bili logičan nastavak – kazala je Isović.

Isović smatra da se u našoj zemlji, i pored svih nedaća, može živjeti od umjetnosti.

– Vjerujem da ukoliko kvalitetno radite bilo koji posao, uspjeh ne može izostati. Osim toga pošto sam diplomirala na nastavničkom odsjeku želja mi je da se u budućnosti bavim edukativnim radom – kaže Isović.

Ova mlada slikarica najviše voli da slika motive mrtve prirode i pejzaže, a tehnike kojima se koristi su uglavnom ulje na platnu i akril na platnu. Uzor su joj impresionisti, a Klod Mone omiljeni slikar.

Izložba je realizirana u saradnji sa Udruženjem za promociju klasičnog baleta i savremenog plesa “Živimo balet”, saopćeno je iz Muzeja njiževnosti i pozorišne umjetnosti BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.