Kultura

Festival “Hajde svijete budi dijete” od 15. do 20. oktobra u Sarajevu

12/10/2018

Dječiji festival “Hajde svijete budi dijete” bit će održan od 15. do 20. oktobra već jedanesti put u Centru za kulturu Jelićeva u Sarajevu.

Festival ima za cilj uvoditi dijete u pozorišnu umjetnost kao u odgovarajuće dječije stvaralaštvo i osposobljavati ga da iz pozorišne aktivnosti ulazi i u sve ostale: u književnost i slikarstvo, arhitekturu i vajarstvo, muziku i ples, film i televiziju.

Cilj je duhovno obogatiti život djece i mladih i estetski ih obrazovati putem pozorišta za djecu i mlade, omogućiti uvid u produkciju pozorišta za djecu i mlade promovišući toleranciju, dijalog, mir, obrazovanje, ideje, navodi se između ostalog u saopštenju Centra za kulturu.

Festival je namijenjen za učenike osnovnih škola općina Centar i Stari grad, dok će u subotu po besplatne karte moći da dođu i djeca iz drugih općina.

Na programu su predstave “Punim jedrima” (Pozorište lutaka Mostar), “Patrolne šapice” (Mašino pozorište Beograd), “Aska i vuk” (Teratar kabare Tuzla), “DJ Šampinjon” (Bosanski centar Živinice), “Lakonoga u čarobnoj šumi”, te “Mravko Travko”.

Pokrovitelj festivala je Općina Centar Sarajevo, a realizaciju su pomogli Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Općina Stari Grad.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.