Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Filigran fest“ u Sarajevu: Održan koncert tradicionalne turske muzike i bh. folklora

Filigran Fest

Koncertom tradicionalne turske narodne muzike i bosanskohercegovačkog folklora u Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu završen je “Filigran Fest”, koji je počeo u četvrtak, javlja Anadolu Agency (AA).

Koncertu je prisustvovao i Haldun Koc, ambasador Republike Turske u BiH, koji je istakao da ga raduje još jedna manifestacija koja pokazuje bliskost bosanskog i turskog naroda.

“Naravno, balkanske zemlje imaju kulturu sličnu turskoj, što ćemo vidjeti i večeras na ovom koncertu. Ovo je važna večer i za ljude koji uče turski jezik na Yunus Emre institutu. Drago nam je što Turska i Bosana i Hercegovina razmjenjuju svoju kulturu, a to nije samo jezik, nego i kuhinja, razni zanati… Imamo puno zajedničkog. Ovaj festival pokazao je naše zajedničke vrijednosti koje se spominju kroz istoriju. I s ekonomske strane važno je za ljude što uče turski jezik, jer svjedoci smo sve većih turskih investicija u posljednje vrijeme, pa će mnogi moći lakše pronaći posao”, kazao je ambasador Koc.

Mehmet Akif Yaman, direktor Instituta Yunus Emre u Sarajevo zahvalio se Centru za kulturu Kantona Sarajevo na zajedničkoj organizaciji festivala, tokom kojeg su zainteresovani mogli da se upoznaju s turskom i bh. kulturom.

“Posjetioci su se imali priliku upoznati s turskom muzikom i tradicionalnim instrumentima, kao što su rebab, kemenče ud… Tri dana u BKC-u bio je atelje u kojem se moglo naučiti puno toga lijepog iz obje kulture. Ovo je bio prvi festival, a nadamo se da ćemo nastaviti saradnju s BKC-om i da će ovaj događaj postati tradicionalan”, rekao je Yaman.

Publiku u dvorani BKC-a zabavljali su Eray Cinpir, Akif Sahin, Yuce Gumus, Onay Akan, Latif Moćević i Ansambl Kolo Bosansko iz glavnog grada BiH.

Vrijedi spomenuti da su prije početka koncerta podijeljeni certifikati polaznicima kursa turskog jezika u Institutu Yunus Emre.

Trodnevna međunarodna manifestacija “Filigran fest“ otvorena je u četvrtak, a njen cilj je jačanje i njegovanje dugogodišnje interkulturalne saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine kroz razmjenu etno ponuda obiju zemalja.

“Filigran fest“ zajednički su organizovali Institut Yunus Emre i Javna ustanova Centar za kulturu Kantona Sarajevo. U sklopu festivala posjetioci su imali priliku posjetiti izložbu tradicionalnih narodnih nošnji i nakita, prezentaciju zanata (kazandžijski zanat, izrada mozaika od papirnih salveta i nakita od poludragog kamena, rad na svili) i tradicionalnih turskih muzičkih instrumenata, kao što su: ud, nay, rebab i klasična kemenča. Za kraj je ostavljeno zabavno veče uz tradicionalnu tursku muziku i bh. folklor.