Kultura

predstavljao bih

Film “Te mračne noći” osvojio nagrade za najbolji film i scenario na festivalu u Aleksandriji

05/10/2021

Film je osvojio nagradu za najbolji scenarij koji su napisali sarajevski scenarista Neven Samardžić i Francois Lunel. Osim toga "Te mračne noći" proglašen je i za najbolji film Festivala u konkurenciji ukupno 13 filmova iz različitih zemalja

Film “Te mračne noći”, koji je predstavljao Bosnu i Hercegovinu na 37. filmskom festivalu u Aleksandriji, vraća se u zemlju s nagradama.

Film je osvojio nagradu za najbolji scenarij koji su napisali sarajevski scenarista Neven Samardžić i Francois Lunel. Osim toga “Te mračne noći” proglašen je i za najbolji film Festivala u konkurenciji ukupno 13 filmova iz različitih zemalja.

Film je priča o Haškinoj borbi (Maja Jurić, koja je već nagrađena za najbolju žensku ulogu u New Yorku), za vrijeme opsade, da podigne svog sina Denisa (Arman Lunel) i zaštiti ga od užasa. Snimljen je u koprodukciji bosanskohercegovačke kuće Rose Productions (Meida Vojic, François Lunel) i Promenades Films iz Francuske.

-Ova nagrada je vrhunac jedne lijepe ljudske i filmske avanture.Ovo je moj peti dugometražni film, i treći koji snimam u Bosni i Hercegovini, nakon filmova “Neočekivana šetnja” i “Mirni dani u Sarajevu”. Ova nagrada je još važnija jer sam predstavljao Bosnu i Hercegovinu, i jer sam bio u konkurenciji s francuskim filmovima. Htio sam pokazati kako se žene bore u ratu, njihovu hrabrost, koliko se žrtvuju kako bi sačuvale privid normalnosti u jednoj strašnoj situaciji. Ovo je film o prijateljstvu, ljubavi… o duhu solidarnosti Sarajeva, kazao je Lunel.

Film je trenutno na repertoaru kina CineStar u Sarajevu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Bihaću.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.