Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nizozemska

Filmsko veče sarajevske umjetnice Nene Šešić Fišer u Utrechtu

l_5f71ffe49d982e1a2f8f87a71f9b0ed0

Ovom prilikom prikazani su kratki, animirani i eksperimentalni filmovi koje je stvarala sa životnim i stvaralačkim partnerom, Nenadom Fišerom

Sarajevska umjetnica Nena Šešić Fišer, koja već niz godina živi i radi u Nizozemskoj upriličila je u ponedjeljak filmsko veče u dvorani ZIMIHC teatra u Utrechtu.

Ovom prilikom prikazani su kratki, animirani i eksperimentalni filmovi koje je stvarala sa životnim i stvaralačkim partnerom, Nenadom Fišerom.

Događaju u teatru ZIMIHC u Utrechtu prisustvovao je i ambasador Bosne i Hercegovine u Den Haagu Almir Šahović.

Tokom programa prikazani su filmovi: “Sjećanja”, nagrađen prestižnom Van Dokkumovom nagradom koju dodjeljuje najstarije nizozemsko umjetničko udruženje „Genootschap Kunstliefde“, eksperimentalni film „Poseidon“, koji se kao dio umjetničke instalacije projicira na šesnaest sinhroniziranih monitora, te film „Lost in Gossipland“.

– Ovaj posljednji, realiziran prije više godina, montiran je od video fragmenata karakterističnih za suvremenu populističku kulturu senzacionalizma i jeftinih skandala svijeta u kojem živimo. Na fonu tragičnih zbivanja u Ukrajini, prisutnih u svijesti svakog gledaoca, poruka ovog filma da bi svijet „mogao okončati a da to ni ne primijetimo u magli frivolne zabave“ imala je posebnu težinu – kazala je Nena Šešić Fišer za Fenu.

Nena Šešić-Fišer rođena u Bjelovaru (Hrvatska), studirala i živjela do rata u Sarajevu, danas živi i radi u Utrechtu (Nizozemska). Po zanimanju je slikarica, ali i vizualna umjetnica multidisciplinarnih interesa, redateljica i animatorica, plesačica i pjevačica. Slike i video instalacije izlagala je u brojnim europskim galerijama, a njezini kratki i animirani filmovi prikazani su na nekoliko međunarodnih filmskih festivala.