Kultura

sarajevo

Gazi Husrev-begova biblioteka obilježava 484. godišnjicu rada

15/01/2021

U okviru programa bit će održano i predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama, koje će online uključenjem pratiti bibliotekari biblioteka u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu danas obilježava 484. godišnjicu osnivanja i rada. Na svečanost koja će biti održana ovim povodom, zbog važećih epidemioloških mjera uvedenih s ciljem sprječavanja širenja koronavirusa, bit će pozvan samo uži krug gostiju.

Predviđeno je da se prisutnima obrate direktor Gazi Husrev-begove biblioteke Osman Lavić i reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein efendija Kavazović.

U okviru programa bit će održano i predavanje o zaštiti kulturnog naslijeđa u vanrednim prilikama, koje će online uključenjem pratiti bibliotekari biblioteka u sastavu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom, a povodom 150 godina od rođenja reisu-l-uleme Džemaludina Čauševića, bit će upriličena i izložba dijela dokumenata i arhive koju Biblioteka posjeduje o ovom reisu-l-ulemi.

Zahvalnica za doprinos radu Gazi Husrev-begove biblioteke bit će dodijeljena bivšem v.d. direktoru ove institucije emeritusu prof. dr Jusufu Ramiću, kao i četiri zahvalnice donatorima rukopisa i druge bibliotečke građe u 2020. godini.

Svečanosti koja će početi u 13 sati prisustvovat će samo članovi Rijaseta, predstavnici Fakulteta Islamskih nauka, Gazi Husrev-begove medrese, Vakufske direkcije, Media centra Islamske zajednice, El-Kalema, rektor Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi Upravnog odbora i dio uposlenika Biblioteke.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.