Mostar

Godina na izmaku uspješna za Pozorište lutaka

DJECAMO

Ovo pozorište, koje iduće godine slavi 70 godina postojanja i rada, u ovoj je godini uspjelo nastaviti niz svojih sjajnih uspjeha

Protekla godina, mada, zbog pandemije, nesklona teatru, za Pozorište lutaka u Mostaru bila je izuzetno uspješna.

Ovo pozorište, koje iduće godine slavi 70 godina postojanja i rada, u ovoj je godini uspjelo nastaviti niz svojih sjajnih uspjeha.

Sam početak godine obilježila je premijera predstave “Dječak koji je sanjao more”, prema tekstu Selme Parisi, a u režiji Zijaha Sokolovića. Ova predstava je odmah krenula na put po međunarodnim festivalima lutkarstva i osvojila značajne nagrade na festivalu “Zlatna iskra” u Kragujevcu i LutFestu u Istočnom Sarajevu.

Predstava “O nježnosti”, u režiji Ines Pasić, učestvovala je na festivalu MESS u Sarajevu, a predstava “Bajka o izgubljenom vremenu”, u režiji Tamare Kučinović na međunarodnom festivalu lutkarstva PIF u Zagrebu, gdje je osvojila simpatije publike i izuzetne pohvale stručne kritike.

“Bajka o izgubljenom vremenu” pobijedila je i osvojila Grand Prix na tradicionalnom Lutkarskom bijenalu u Bugojnu, u jakoj konkurenciji lutkarskih predstava iz regiona.

Uz sve to, odigrana je i serija predstava za djecu svih mostarskih škola, a, sredinom godine, obilježen je i značajan jubilej, 20 godina postojanja i igranja predstave “Mačak u čizmama”, saopćili su iz Pozorišta lutaka u Mostaru.

Najveći izazov, kako su naveli, bila je uspješna organizacija Prvog međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti FLUM 2021., koji je u septembru ove godine, u borbi za nagradu “Zlatni svitac”, okupio preko 90 umjetnika iz Republike Slovenije, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine koji su izveli 8 predstava.

Premda je pandemija covida-19 onemogućila dalja putovanja i gostovanja, Pozorište lutaka putovalo je u Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru, te po cijeloj BiH, a pokrenuta je i dječija lutkarska radionica, pod vodstvom dramske pedagoginje Adele Lerić, koja će rezultirati predstavom “Snjeguljac”, kao krunom višemjesečnog rada i učenja o teatru i lutkarstvu.

Za kraj decembra Pozorište lutaka pripremilo je premijeru predstave “Zimska bajka”, premu tekstu i u režiji Nedžada Maksumića, s kojom će zaključiti ovu uspješnu godinu.

Odmah poslije novogodišnjih praznika, počinje rad na premijeri predstave “Zlatokosa”, prema poznatoj bajci braće Grimm, koju je dramatizovala i režirat će Jelena Đorđević, gošća iz Srbije.

“Godina koja je na izmaku potvrdila je uspješnu repertoarsku politiku ove teatarske kuće, a kvalitet predstava i izuzetan glumački ansambl najbolji su dokazi za to”, poručili su mostarski lutkari.