Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bihać

Gradska galerija obilježava 20. godišnjicu rada

GRADSKA_GALERIJA

Izloženo je 40 radova umjetnika koji su naročito doprinijeli afirmaciji i razvoju ove ustanove

Gradska galerija u Bihaću ovih dana obilježava 20 godina postojanja i rada. Otvorena je na Dan državnosti Bosne i Hercegovine 1998. godine, a obilježavanje jubileja počelo je izložbom “20 godina Gradske galerije u Bihaću“.

Izloženo je 40 radova umjetnika koji su naročito Dodaj novidoprinijeli afirmaciji i razvoju ove ustanove.

-U narednih petnaestak dana posjetitelji će moći vidjeti umjetnički vremeplov ili historijat Bihaća, uz koji smo mi na neki način generirali novi pristup kulturi. Ovdje smo izgradili novi pristup prezentiranju likovne umjetnosti i navikli građane Bihaća na izložbe renomiranih umjetnika. Nadam se da ćemo u budućnosti biti još uspješniji – rekao je direktor Gradske galerije u Bihaću Adnan Dupanović.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakao je da su za Gradsku galeriju vezane gotovo sve najvažnije kulturne manifestacije na području Unsko-sanskog kantona.

-Ponosni smo na ovakve institucije i itekako svjesni njihovog značaja. Bez bihaćke galerije su nezamislive manifestacije ‘Bihaćko ljeto’, ‘Ulicom Bišća’, ali i sve ostale kulturne manifestacije u ovom dijelu BiH – dodao je Fazlić.

Ministar za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša USK-a Adnan Alagić je kao tadašnji načelnik općine Bihać otvorio Gradsku galeriju.

-Grupa umjetnika i entuzijasta iz našeg grada zaslužna je za ovaj umjetnički hram u Bihaću, a ja sam ih samo kao tadašnji načelnik Općine podržao. Posebna je satisfakcija vidjeti neka od ovih umjetničkih djela, koja su bila i na prvoj izložbi prije 20 godina – prisjetio se Alagić.

Obilježavanje 20. godišnjice bit će nastavljeno promocijom monografije “20 godina Gradske galerije u Bihaću“, te prezentacijom novog vizuelnog identiteta ove ustanove.