Kultura

jajce

“Hedda Gabler” zatvara Takmičarski pogram Pozorišnih igara

06/07/2022

Predstavu je režirao Nermin Hamzagić, dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Asja Krsmanović. Scenografiju je radila Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj. Koreografiju i muziku potpisuje Thomas Steyaert

Drama Henrika Ibsena “Hedda Gabler” u režiji Nermina Hamzagića Narodnog pozorišta Sarajevo večeras će u Jajcu zatvoriti Takmičarski program Pozorišnih igara u Jajcu.

Predstavu je režirao Nermin Hamzagić, dramaturgiju i adaptaciju potpisuje Asja Krsmanović. Scenografiju je radila Mirna Ler. Kostimografska rješenja povjerena su Irmi Saje i Vanji Ciraj. Koreografiju i muziku potpisuje Thomas Steyaert.

Reditelj predstave Nermin Hamzagić i dramaturginja Asja Krsmanović u popratnom tekstu o dramskom tekstu zapisali su da “Hedda Gabler” nastaje 1890. godine i spada među Ibsenove komade iz simbolističke faze. Posljednja je drama koju je napisao u svom 27 godina dugom egzilu, prije nego što će se 1891. napokon vratiti nazad u Norvešku, gdje će napisati još četiri drame.

U svojoj simbolističkoj fazi, Ibsen istražuje duboke psihološke konflikte pojedinca i nemogućnost razrješenja sukoba između njegove stvarnosti i ideala. U tom pogledu, čini se da je “Hedda Gabler” jedan od najintimnijih Ibsenovih komada.

Žudeći za nemogućim idealom lijepog i dostojanstvenog, a pristajući na banalnost življenja u modernom društvu, Hedda je jedan od najnepredvidljivijih, najuzbudljivijih i najslojevitijih likova ikada napisanih. Pišući “Heddu Gabler”, psihološku dramu o ženi zatočenoj u kući, braku i životu koji nije željela, Ibsen slika portret ranog industrijskog društva u kome je tehnologija omogućila masovnu proizvodnju, ali je istovremeno preoblikovala društvene vrijednosti, pa se zadovoljstvo mjeri potrošnjom, vrijednost pronalazi u kompe

Ulogu kompleksne, slojevite, manipulativne, nesretne Hedde Gabler tumači Mona Muratović koja je jednom prilikom u razgovoru za Fenu, govoreći o liku koji tumači, kazala da je riječ o najkompleksnijoj ulozi za ženu i o ženi koja je ikad napisana.

U predstavi igraju Mona Muratović, Aldin Omerović, Jasna Diklić, Belma Salkunić, Vedran Đekić i Ermin Sijamija.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.