Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

HNK Mostar – evropsko i savremeno pozorište

hnk

Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru kroz kalendarsku 2016. godinu obilježili su raznovrstan repertoar s 12 živih predstava, koprodukcijske predstave i gostovanja širom BiH, Hrvatske i evropskih zemalja.

HNK Mostar jedno je od rijetkih kazališta koje se može pohvaliti zavidnim brojem “živih” predstava – njih 12 repertoarskih, koje su u ovoj kalendarskoj godini odigrane gotovo sto puta.

Raznovrstan repertoar HNK Mostar dokaz je odgovornog kazališnog komuniciranja sa svim zainteresiranim javnostima, a predstave za koje se godinu dana traži ulaznica više uspješan su rezultat takve produkcijske politike.

Na repertoaru su se našle predstave „Kajališni sat“ Jasena Boke, crna komedija“ Ljepotica iz Leenanea“, tri scensko-poetska kolaža „Hercegovina“, Gavranova drama „Sve o ženama“, diplomska predstava mladih glumaca „O ljubavi“, „ Vanja i Sonja i Maša i još jedan“ Christophera Duranga, Viripajevljev „ Kisik“, „ Brata Magarac“ Renea Medvešeka, Fabriov „ Meštar“, te za kraj godine – društveno-angažirana predstava „ Quijotanje“ Dragana Komadine.

Repertoarska i produkcijska politika HNK Mostar zadnjih nekoliko sezona, pored njegovanja tradicije, stvara i nove kulturne, kazališne vrijednosti i usklađuje ih sa zahtjevima suvremene evropske pozorišne estetike, a projektima HNK Mostar za studente, studenti za HNK Mostar i Dramski studio – HNK stvara i educira novu, mladu, pozorišnu publiku i njihovu estetiku.

Pet festivala i nagrada najmlađem glumcu ansambla HNK Mostar

Predstave Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru prepoznala je i struka, odnosno, festivalska publika. U 2016. godini predstava“ Vanja i Sonja i Maša i još jedan“ odigrana je U Vukovaru, u okviru Festivala glumca u Vinkovcima. Predstava je izabrana između 18 najboljih od 59 kandidiranih predstava drugih teatara iz BiH i Hrvatske za natjecateljski dio festivala.

Nakon toga, HNK Mostar je s istom predstavom nastupio i na Pozorišnim igrama u Jajcu, gdje je za najboljeg mladog glumca proglašen Ivan Skoko za ulogu Špicka. Koprodukcijska predstava s Narodnim pozorištem Mostar „Ajmo na fuka“ gostovala je u revijalnom programu sarajevskog Festivala MESS, s Mlakićevim tekstom „Mrtve ribe plivaju na leđima“ nastupili su na Pozorišnim/Kazališnim susretima u Brčkom i tuzlanskom Festivalu evropskog teatra.

Pored gostovanja na festivalima , HNK Mostar u ovoj je godini nastupio u Travniku, Bugojnu, Vitezu, Kreševu, Fojnici, Jajcu, Žepču,Tuzli, Orašju, Posušju, Grudama, Ljubuškom i Međugorju te u dubrovačkom Kazalištu Marina Držića.

Prepoznatljivost HNK Mostar po koprodukcijskim predstavama

„Svemostarska“ teatarska uspješnica „Ajmo na fuka“ postala je dio mirovnog projekta „PRO budućnost“ , kojeg realiziraju Catholic Relief Services i USAID, te u okviru tog programa nastupila u Uskoplju, Trebinju i Bugojnu. Predstava je, nakon prošlogodišnjeg igranja u Pragu i Brnu, ove godine nastupila na najstarijim evropskim pozornicama, u bečkom Volkstheatreu i zagrebačkom HNK. Nakon odigranih predstava u Beču , publika je imala prigodu družiti se s redateljem predstave i glumcima na pozornici , gdje se razvila vrlo zanimljiva diskusija o ratom podijeljenim gradovima i ulozi teatra u zbližavanju ljudi.

Predstava „Ajmo na fuka“ ranije je nagrađena na XIV Festivalu bosanskohercegovačke drame za iskorak teatara prema novim mogućnositma umjetničke suradnje. Pored „Ajmo na fuka“ ovu kalendarsku godinu obilježila je i kooprodukcijska predstava HNK Mostar, BNP Zenica i NP Mostar „Mrtve ribe plivaju na leđima“ autora Josipa Mlakića , u režiji Tanje Miletić Oručević , koja je svoju premijeru imala na pozornicama sva tri teatra u Mostaru i Zenici.

Kvalitetno evropsko kazalište

Raznovrstan i kvalitetan kazališni repertoar, veliki broj živih predstava, gostovanja i nagrade na međunarodno priznatim festivalima i evropskim pozornicama, suradnja s teatarskim institucijama u BiH te turneje po gradovima širom BiH dokaz su kako je HNK već ispunilo nekoliko svojih zadaća –kao i mostarsko, i bosanskohercegovačko, i hrvatsko, i narodno kazalište, ali prije svega kvalitetno, evropsko i savremeno pozorište…