"Noć teatra 2021."

HNK Mostar otvara vrata publici na probu predstave “Kroz proces 10-6-93”

marina-petkovic-liker fena

Probe su rijetko otvorene za javnost zbog čega mnogi ljubitelji pozorišta ne znaju kako se stvara ono što gledaju na pozorištinim daskama

Hrvatsko narodno kazalište Mostar otvorit će svoja vrata publici tokom probe predstave “Kroz proces 10-6-93” koja će se odigrati na ‘Noć teatra 2021.’ u subotu, 20. novembra , u 20 sati.

Probe su rijetko otvorene za javnost zbog čega mnogi ljubitelji pozorišta ne znaju kako se stvara ono što gledaju na pozorištinim daskama, kazali su iz HNK.

– Kazališni proces stavljamo pod povećalo i puštamo publiku u njega. A publika, ako želi, može nam dati povratnu informaciju o tome što radimo – poručila je autorica i redateljica predstave Marina Petković Liker, dodavši kako je ovo idealna prilika za „otvaranje prostora zajedništva kazališnog stvaranja i kazališnog sudjelovanja“.

Riječ je o predstavi u kojoj se dokumentira jedno vrijeme koje nikada ne završava. Paradigmatski se referirajući na događaj iz ratne prošlosti, kada je osmero djece na dječjem igralištu poginulo od granate ispaljene s položaja Armije RBiH u Vitezu 10. juna 1993. godine, predstava ‘Kroz proces 10-6-93’ progovara o svim žrtvama rata u Središnjoj Bosni, osobito onim hrvatskim koje su se prešućivale, negirale i umanjivale. Predstava govori o životu danas, ima li ga, kakav je i može li se, nakon takve boli, pronaći snaga za sutra.

– Ova predstava mnogostruko je kompleksna, stoga otvaranjem probe želimo omogućiti širi pogled na temu kojom se bavimo te čuti mnogoglasje misli i osjećaja, uvažavajući sve ono što svi akteri predstave, a to je i publika, osjećaju, misle, doživljavaju – dodala je redateljica.

Marina Petković Liker poznata je mostarskoj publici po predstavi ‘Gnijezdo’ postavljenoj u HNK Mostar 2018. godine, a koja je, među ostalim, nagradama, osvojila i dva Grand Prixa: u Sarajevu na festivalu ‘Dani Jurislava Korenića’ Kamernog teatra 55 i Banjoj Luci na Međunarodnom festivalu glumca ZAPLET 11, gdje je osvojila i nagradu publike za najbolju predstavu.

Iz HNK su poručili kako svi koji su gledali ‘Gnijezdo’ znaju kako je kazalište koje stvara ova autorica i redateljica drukčije od onog klasičnog, u kojem glumci igraju po unaprijed poznatom scenariju.

– Kazalište koje me zanima i kojim se bavim, publiku osjeća kao važnog sustvaratelja predstave. Svaka misao koja se javi u gledatelju tijekom prisustva na predstavi sastavni je dio izvedbe. Ta misao ne mora biti materijalizirana, izgovorena, ali takva, ‘osjećana’, materijal je s kojim glumci u ovoj predstavi rade – istaknula je Petković Liker.

Premijera predstave bit će izvedena 27. novembra, a četiri pretpremijerne izvedbe odigrane su u srpnju ove godine.

Po autoričinim riječima, na izvedbi za ‘Noć teatra’ želi se osjetiti prostor dijeljenja i komunikacije, a nijedan gledatelj neće biti izazvan ili provociran na sudjelovanje.

– Pozivam publiku da dođe, diše i suosjeća. Za autorski tim ove predstave sudjelovanje znači prijateljsko prisustvo i empatijski rizik u stvaranju suosjećajne zajednice. Ništa posebno neobično. Život – kaže autorica.

Pored glumaca i glumica HNK Mostar Roberta Pehara, Jelene Kordić Kuret, Mire Barnjaka, Nikoline Marić, Ivana Skoke i Ive Krešića, u predstavi igraju i Ana Franjčević, Ana Ljubić, Mario Knezović i Mirela Mijačank Kordić.

Ulazak je slobodan uz prethodnu rezervaciju mjesta na broj 063/019 019 ili preko Facebook stranice, priopćeno je iz Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.