Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ilustrovana knjiga za djecu “Zimska bajka” u svrhu edukacije

zimska_bajka

Ilustrovana knjiga za djecu rađena po motivima pozorišne predstave “Zimska bajka” predstavljena je danas u Pozorištu mladih Sarajevo, a specifičnost joj je što je rađena u dramskoj vrsti kao novina za najmlađi uzrast čitalaca.

Dramski tekst potpisuje Damir Kustura, dok je koautor Segor Hadžagić, a ilustrator i dizajner knjige M. Furkan Hizir.

Damir Kustura je na današnjoj konferenciji za medije kazao da mu je ovaj projekt važan jer je njime prešao vlastite kreativne granice, naglasivši da mu je posebno dragocjeno što je namijenjen djeci. Samo u ovom mjesecu predstava je izvedena 27 puta, a imat će još tri izvođenja do kraja godine.

– Slikovnica je specifična zato što je dramski tekst, a djeci želimo približiti dramsku književnost – ona donosi informacije o tome šta su pozorište, likovi i drama, kao jedan mali uvod za njihov dalji život – istaknuo je on, ustvrdivši da se djeca sa dramom “susretnu” tek kasno tokom školovanja.

Direktorici Pozorišta mladih Sarajevo Lejli Panjeta motivacija da se nastavi s izdavanjem slikovnica za djecu, nakon “Čarobnjaka iz Oza”, je to što su takvi projekti važni za pozorište, ali i edukaciju u širem kontekstu.

– Odlično je kada dijete može gradivo savladati na različitim nivoima i u njegovim različitim formama. Lijepo je bilo raditi na ovom projektu, ali i ovako divnom tekstu – podvukla je.

Za Segora Hadžagića popularizacija pozorišta se dešava na različitim nivoima, a u Pozorištu mladih urađene su i određene promjene u njegovoj strukturi. Najavljuje da će ta pozorišna kuća nastaviti stvarati još bolje stvari, ukoliko i dalje u budućnosti bude pokazivala zdravu dozu rizika.

Naglašava da slikovnica ima propagandnu i edukativnu fukciju, a ujedno predstavlja nešto što će ostati iza sadašnje pozorišne postave.

Za glumca Aldina Tucića doživjeti sve te “poetične otkucaje srca djece je nešto istinski posebno, zbog čega predstava “Zimska bajka” neće nikada prestati da postoji”.

Uloge u predstavi ostvarili su Mirza Dervišević, Aldin Tucić, Ajla Cabrera, Elma Ahmetović, Suada Ahmetašević, Edin Avdagić, Segor Hadžagić i Mirza Tanović. Scenografiju i kostim potpisuje Mirjana Čistopoljski, a muziku Faris Pinjo.

Ilustrovanu knjigu objavila je izdavačka kuća Buybook.