Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

autora Milana Bešlića

Izložba “DANTE u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika” biće postavljena u Mostaru

l_6cb813e01ef79885f39a10dce1407fd1

Svojim viđenjem Danteovih djela predstavit će se umjetnici Vatroslav Kuliš, Tomislav Buntak, Zlatko Keser, Igor Rončević, Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić, a izložba će biti otvorena do 15. maja. Autor postava je Marin Ivanović

Izložba “Dante u djelima suvremenih hrvatskih umjetnika” autora Milana Bešlića, koju organizira Sveučilište u Mostaru (SUM), bit će otvorena u srijedu, 13. aprila, u Sveučilišnoj galeriji u Rodoču, s početkom u 18 sati.

Svojim viđenjem Danteovih djela predstavit će se umjetnici Vatroslav Kuliš, Tomislav Buntak, Zlatko Keser, Igor Rončević, Antun Boris Švaljek i Kuzma Kovačić, a izložba će biti otvorena do 15. maja. Autor postava je Marin Ivanović, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću SUM-a.

“Šest suvremenih hrvatskih umjetnika ispisali su svoju stranicu Božanstvene komedije u likovnom jeziku čvrsto je ukoričivši u knjigu pisanu crtom i bojom kroz sedam stoljeća počevši od prvog cjelovitog izdanja trodijelne, odnosno, trobrodne gotičke katedrale, kako još znaju kazati vrsni poznavatelji Danteova književnog opusa za to remek-djelo talijanske i svjetske književnosti”, napisao je u najavi iziložbe Milan Bešlić.

“Kad kažem da su likovni umjetnici svoje djelo ukoričili u knjigu koja se piše stoljećima, tada nastojim skrenuti pozornost na činjenicu da je Danteovo djelo uvijek aktualna tema. Ono nesmanjenim intenzitetom privlači umjetnike iz cijelog svijeta, o čemu najslikovitije govore crteži i slike s potpisima klasika europskog slikarstva na stranicama te jedinstvene i do kraja neukoričene knjige. Dakle, riječ je o paradigmatskim djelima postavljenim u sam pojam slikarske tradicije, počevši od velikih majstora srednjega vijeka do kanonskih autora moderne umjetnosti i smionih promicatelja suvremenog likovnog diskursa”, navodi Bešlić.