Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izložba grafika Irfana Handukića u galeriji “Java”

Irfan Handukic

Izložba grafika Irfana Handukića pod nazivom “Grafike retro – palimpsesta” bit će otvorena 6. septembra u Galeriji “Java” u Sarajevu.

U tekstu “Handukićev grafički retro-palimpsesta” koji je priredio Vitasević Branko, navodi se da Handukić, slikar i grafičar, ovom izložbom predstavlja recentni izbor grafika većeg formata rađenih u tehnici duboke štampe, koje pripadaju ciklusu Retro-M.A, Retro M.A.V. (Retro-Media aestate; Retro Media aestate Veloss).

Ističe se da je riječ o umjetniku koji je već nekoliko decenija prisutan u bh. likovnom životu ali i šire, te da ga poznaju prije svega kao slikara-grafičara sasvim osobne i izgrađene fizionomije. Naglašava se da su predstavljeni radovi rezultat dugogodišnjeg likovnog istraživanja u grafičkom mediju dubokog i visokog tiska, koji se fokusira na specifično značenje linije.

– Posebno tematsko opredjeljenje – ženski akt, kojemu je Handukić privržen već dugi niz godina, 1985.-1997., ali i mnogo ranije, pokazuje nam da je ovaj umjetnik bio oslobođen dileme između figurativnog i nefigurativnog, dileme koja je pred njegovim djelima gubila svaki smisao u jednom vremenu – ističe se u tekstu.

Irfan Handukić je rođen u Bihaću 1950. godine. Završio je Pedagoški fakultet u Rijeci, katedra likovnih umjetnosti i diplomirao grafiku 1989. godine. Postdiplomski studij završio na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu 1999. godine i magistrirao grafiku, a doktorirao Metodiku likovne umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu 2008. godine.

Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, Akademiji umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci i Islamsko pedagoškom fakultetu u Zenici.

Dobitnik ne niz nagrada i priznanja.

Priredio je više od 60 samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, učestvovao na više od 180 internacionalnih izložbi grafike. Autor je djela “Grafika u likovno pedagoškom radu” (2005), “Metodika i kultura likovnog odgoja” (2008), objavio je više od dvadeset stručnih teorijskih radova i učesnik je nekoliko značajnih simpozija i savjetovanja sa autorskim radom. U toku je objavljivanje likovne Monografije Irfan Handukić, saopćeno je iz Galerije “Java”.