Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Kultura

Izložba i instalacija “Transitions” za otvaranje Balet Festa Sarajevo

18/09/2018

Izložbom posvećenom umjetnici, balerini i pedagoginji Ubavki Milanković-Janjić i instalacijom “Transitions” austrijske grupe umjetnika, koju je producirala Aldina Michelle Topčagić, u srijedu navečer u Galeriji ‘Novi hram’ bit će otvoren deveti Balet Fest Sarajevo (BFS).

Aldina Michelle Topčagić istaknula je danas na pres konferenciji u Narodnom pozorištu Sarajevo da ta instalacija objedinjuje muziku, ples i pjevanje, a jedna od protagonistica Tetiana Miyus vidi to kao priliku za uspostavljanje mosta između Austrije i Bosne i Hercegovine kroz razne aspekte (umjetnost, muzika….).

Kao jedan od sadržaja BFS-a, za 20. septembar (četvrtak) najavljena je naučno-istraživačka konferencija o historiji odnosno postojanju baletne klasike u Bosni i Hercegovini. Kako je istaknuto, to je historijska, sociološka, filozofska, umjetnička i muzička tema, a u Bošnjačkom institutu okupit će ljude raznih profila.

Predsjednica Udruženja ‘Balati’ Edina Papo istaknula je namjeru BFS-a da baletnu umjetnost razvija, privuče i približi bh. gledateljima, poštovaocima i umjetnicima, da dođu u Sarajevo i na taj način obogate festivalsku kulturu grada.

U okviru 9. Balet Fest Sarajevo u Narodnom pozorištu Sarajevo za 24. septembar najavila je predstavu ‘Carmen’ u izvođenju mađarskog Pecsi baletta, a članovi Bitef dance Companny iz Srbije 25. septembra izvest će predstavu “Macbet”. Posljednjeg dana devetog Balet Festa Sarajevo (26. septembar) bit će upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo Gala Balet Fest, uz sudjelovanje umjetnika iz BiH i inozemstva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.