Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

umjetnička galerija bih

Izložba La luce si colora italijanskog umjetnika Claudia Malacarne

Malacarne wallpaper

Umjetnik će biti prisutan na otvaranju izložbe

u Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine 1. juna u 17:30 sati, u saradnji sa Ambasadom Republike Italije u Sarajevu i u okviru proslava povodom Dana Republike Italije, bit će otvorena izložba La luce si colora italijanskog umjetnika Claudia Malacarne.

Umjetnik će biti prisutan na otvaranju izložbe.

Otvaranju izložbe će prethoditi konferencija za novinare u 16:30.

“Da bismo upotpunili ceremoniju obilježavanja našeg Dana Republike u Sarajevu, gradu izvanredne živosti i kulturne inteligencije, ujedinjenog s Italijom dubokim vezama prijateljstva i saradnje, pomislio sam da ništa ne bi bilo prigodnije i sugestivnije od izložbe maestra Claudija Malacarnea. Otud ideja o postavci maestrovih slika u prestižnoj Umjetničkoj galeriji Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

U slikarskoj tehnici Malacarnea, a imam čast biti ne samo njegovim poklonikom, nego i prijateljem, ganutost izaziva razarajuća komunikacijska snaga, udobrovoljena pirotehničkim i eksplozivnim bojama putem kojih umjetnik koristi kist u jednoj ritmičnoj hromatskoj igri. ‘Sjena svjetlosti’, ciklus iz kojeg potječu djela na ovoj izložbi, izvanredno vrednuje elemente prirode, naročito vodene ambijente, gdje su djeca, koju oslikava maestro, uljuljkana i radosna, u stanju gotovo metafizičke vedrine.“ kaže ambasador Italije u Bosni i Hercegovini, Marco Di Ruzza.