Kultura

Baščaršijske noći

Izložba slika i crteža Izeta Alečkovića od 12. do 31. jula u BKC Sarajevo

12/07/2022

Posjetioci će izložbu moći pogledati svaki dan do 31. jula, od 10.00 do 19.00 sati

Samostalna izložba slika i crteža Izeta Alečkovića bit će svečano otvorena danas u 19.00 sati, u galeriji JU “Bosanski kulturni centar KS”. Izložba će biti postavljena u okviru Festivala Baščaršijske noći.

Kako je u izjavi za Fenu rekao Izet Alečković, večerašnji događaj je promocija monografije, a izložba je prateća. Izloženo će biti oko 40 radova.

– Radi se o dvije skulpture, te crteži, grafika i ulje na platnu. Formati su uglavnom veliki, a tehnike su akrilik i ulje, tako da u prostoru to jako lijepo stoji – rekao je Alečković.

Posjetioci će izložbu moći pogledati svaki dan do 31. jula, od 10.00 do 19.00 sati.

Izet Alečković rođen je 1944. godine u Sarajevu. Završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Član je Udruženja likovnih umjetnika BiH i predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo.

Izlagao je na 31 samostalnoj izložbi u zemlji i inostranstvu, kao i na brojnim zajedničkim izložbama. Učesnik je mnogih akcija, instalacija i performansa sa grupom Zvono.

Godine 2002. na poziv organizatora učestvovao je na najznačajnijoj svjetskoj izložbi savremene umjetnosti “Dokumenta 11” u Kasselu (Njemačka), na temu “ Krah civilizacije”, gdje je bio zapažen i od posjetioca i od likovnih kritičara.

Godine 2010. bio je glavni inicijator sa grupom sarajevskih umjetnika za obnavljanje Udruženja likovnih umjetnika Kantona Sarajevo – ULUKS, kada ga biraju za predsjednika.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.