Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mostar

Japanac Shuji Kogi dao potporu mostarskoj kandidaturi za EPK 2024

japan 1

Od 1993. godine podržavaju projekt Evropska prijestolnica kulture, a Shuji Kogi dio je te fondacije od samog početka

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić i članovi Tima Mostar 2024 Mirko Božić, Mustafa Alendar, Kristina Ćorić, Josip Blažević, Tanja Mićević Đurić i Dario Terzić razgovarali su u četvrtak s generalnim tajnikom japanske Fondacije EU-Japan Fest Shuji Kogijem o suradnji na projektu Evropska prijestolnica kulture i bilateralnoj razmjeni umjetnika.

Japanska organizacija EU-Japan Fest privatna je fondacija koja okuplja predstavnike najprestižnijih japanskih firmi s ciljem izgradnje kulturnih i turističkih odnosa Japana i Evrope putem projekta Evropska prijestolnica kulture.

Od 1993. godine podržavaju projekt Evropska prijestolnica kulture, a Shuji Kogi dio je te fondacije od samog početka. Sudjelovao je u rastu projekta EPK koji, kako sam uočava, prije 26 godina nije značio mnogo, a danas je privilegija nositi tu titulu.

“Važnost evropskih prijestolnica kulture nije, niti smije biti vezana isključivo za Evropu. Danas je to globalni projekt koji ima znatan utjecaj, ne samo na kulturnu razmjenu, nego i privreda u cjelini. Iz iskustva dosadašnje suradnje s 44 evropske prijestolnice kulture znam da je biti evropska prijestolnica kulture veliki izazov”, rekao je Kogi, saopšteno je iz Tima Mostar 2024.