Kultura

Veliki pisac

Karahasan: Izabrana djela su proizvod dugih razgovora s bliskim osobama

07/06/2019

Riječ je o naslovima: zbirke pripovjedaka Kraljevske legende, Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta; romani Istočni diwan, Sara i Serafina, Šahrijarov prsten, Noćno vijeće, Što pepeo priča; eseji Dnevnik selidbe, O jeziku i strahu/Knjiga vrtova

Izabrana djela Dževada Karahasana s potpisom izdavačke kuće “Connectum” rezultat su dugogodišnjeg kontinuiranog rada, a bit će predstavljena 10. juna u sarajevskoj Vijećnici.

Nakon što mu je prije pet godina član uredništva izdavačke kuće “Connectum” Ajet Arifi predstavio ideju o izabranim djelima, pisac je razgovarao s kolegama, prijateljima i kritičarima da li to uopšte treba uraditi, a nakon toga dugo je razmatrao koja djela uvrstiti u izabrana djela.

– Spadam u pisce koji književnost shvataju kao razgovor, ne dijelim previše osobina s romatičarskim autorima koji su vidjeli pisca kao stvaraoca koji djelo stvara u samoći a koje će biti nepromjenjivo. Za mene su romani, pripovijetke, drame, eseji razgovori s čitaocima. Izabrana djela su proizvod brojnih, dugih razgovora s bliskim osobama, a zastupljeni su romani, knjige propovjedaka i izrazito strog izbor eseja – rekao je Karahasan na današnjoj konferenciji za medije.

Kako je kazao član uredništva izdavačke kuće “Connectum” Matija Bošnjak, riječ je o probranoj zbirci djela najuglednijeg živućeg književnika bh. i regionalnog kulturnog prostora i jednog od najznačajnijih evropskih pisaca današnjice.

– U izbor je ušao dio Karahasanovog opusa od deset djela koji pripada ranijoj stvaralačkoj etapi, prema romanima i ostvaranjima po kojima je Karahasan stekao svoj renome u BiH, regionu i Evropi – rekao je Bošnjak.

U knjigu je uvršten najrelevantniji dio pripovjedačkog i esejističkog opusa Karahasana, počevši od ranih etapa njegovog književnog i umjetničkog sazrijevanja, prema esejistici i romanesknim ostvarenjima kojima je stekao status suvremenog klasika.

Riječ je o naslovima: zbirke pripovjedaka Kraljevske legende, Kuća za umorne i Izvještaji iz tamnog vilajeta; romani Istočni diwan, Sara i Serafina, Šahrijarov prsten, Noćno vijeće, Što pepeo priča; eseji Dnevnik selidbe, O jeziku i strahu/Knjiga vrtova.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.