Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

roman petra blažića

Knjiga o Davidu Dragičeviću promovisana u Banjoj Luci

pravda za davida10

Niko od banjalučkih intelektualaca, od kojih su dvojica pročitali knjigu, nije htio i smio da napiše recenziju o knjizi o Davidu

Na neobičan način jučer je u Banjaluci promovisana knjiga o tragično stradalom Davidu Dragičeviću od strane autora knjige Petra Blažića.

On je zajedno sa pripadnicima neformalne grupe građana „Pravda za Davida“ odlučio da knjigu „David – Kroz smrt životom, kroz mržnju ljubavlju“, a čije je izdavanje u potpunosti sam finansirao, prođe kroz centar Banjaluke sa kolicima punim knjiga i te knjige besplatno dijeli Banjalučanima.

Svoj put je započeo od hotela Bosna, gdje je prethodno održao pres konferenciju na kojoj je bila prisutna samo redakcija portala Gerila.info, a završio je na ušću rijeke Crkvene u Vrbas, odnosno na mjestu gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića.

Jelka Duvnjak, saradnik na knjizi, ističe da je Blažić želio da napiše roman, a pošto je stalno bio u pokretu, i djelo je nastalo u pokretu.

“U pitanju je roman, možda specifičan stil za Petra zato što je u romanu dosta dijaloga, dosta je opisa o staroj Jugoslaviji, više kao osvrt na neko bolje vrijeme. Cijeli koncept tog romana je više umjetničkog karaktera bez političkih primjesa, zato što cilj uopšte nije bio da se opiše da je nešto završeno ili da je kraj. Dosta je paralela sa drugim umjetnicima, jer to je Petrov stil da stalno komparira svoje djelo sa Dostojevskim, sa Andrićem, i najviše sa Petrom Kočićem. Više je osvrt na Davidove pjesme, na filozofiju života, a ne samo na neku fabulu.”

Blažić je poznati banjalučki novinar i publicista, a roman o Davidu mu je deseti u karijeri i, kako sam ističe, najkompleksniji i najkompletniji i na njemu je radio 13 mjeseci. Živio je u Njemačkoj 42 godine ali je odlučio da dođe u rodni zavičaj da nešto uradi, da pomogne. Inače, počeo je da piše početkom devedesetih, kad je “počeo belaj kod nas”, kako navodi. Blažić ističe da je roman o Davidu višeslojan.

“To je roman gdje sam ja njega pokušao identifikovati. A onda sam te njegove vizije kroz različite likove želio da približim običnom čitaocu kako on vidi ovaj naš svijet. Kada čitaoci budu čitali, tu David opomene, ali onda oni likovi koji to prevedu na naš jezik protumače običnome čovjeku gdje se mi danas nalazimo. David je završio kako je završio, ali on je gore iznad nas, nije ukopan, nije otišao dole, ja sam ga stavio da on i dalje živi. Znači, on je tema kojom će sigurno baviti generacije i generacije.”

Blažić ističe da se prilagodio ovdašnjem mentalitetu. Ovdje se ne smije biti savremen, ne smije se biti moderan, onda ste sumnjivi, smatra Blažić. Najvjerovatnije će nekim zvaničnicima poslati knjigu, čak je mislio da danas skrene do kabineta gradonačelnika i ostavi jednu knjigu, ali nije siguran da li bi gradonačelnik taj potez smatrao provokacijom. Takođe, smatra da bi se nekome iz sudstva i tužilaštva trebala poslati knjiga jer vjeruje da su oni razumni i da je ovo prava prilika da se stvari okrenu u nekom drugom pravcu.

“Za mene je simptomatično i desilo se čudo da je ova knjiga sa srcem objavljena u Banjaluci. To je jedan prodor, na jedan drugi način, ne ovaj kako se obično čini. Ja sam uveo jedan novi tip komunikacije, a to je putem razuma dijaloga i da se nađe neko pametan iz kulture da im protumači. Ova knjiga je vjerovatno prije objavljivanja bila na nekoj provjeri.”

Promociji knjige na ušću Crkvene u Vrbas prisustvovala je i Davidova baka, Bosa Šipka. Iako policija RS nije legitimisala pripadnike Pravde za Davida tokom promocije, ipak su izdaleka pratili performans, odnosno promociju knjige.

Blažić je naglasio da niko od banjalučkih intelektualaca, od kojih su dvojica pročitali knjigu, nije htio i smio da napiše recenziju o knjizi o Davidu. Recenziju su mu dali iz Dortmunda i Mario Marušić, pjesnik iz Danske. Niko iz Banjaluke nije smio ništa potpisati, jedino je Ranko Preradović proforme potpisao, ali nije dao recenziju, kako ističe Blažić.

Ističe da će pokušati da sklopi saradnju sa knjižarama ako budu smjeli da objave njegovu knjigu, ali će sačekati da vidi kakve će biti reakcije.

Naglašava da se David mora staviti u jedan novi fokus, ne u ovaj postojeći. I sama grupa je, prema Blažiću, raslojena zbog toga. Ističe da knjiga nema cijenu, knjigu je posvetio Davidu.

“Ako sačuvamo Davida, sačuvaćemo sebe, ako Davida ne sačuvamo, mi smo propali”, poručuje na kraju.