Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Muzička akademija UNSA

Koncert povodom dvadesetog rođendana SONEMUS FEST-a

211216_sonemus – 20. rodjendan

Početkom novembra 2001. godine, na inicijativu bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića i švicarskog flautiste Borisa Previšića, u Sarajevu je održan prvi SONEMUS FEST, na kojem su nastupili domaći i strani muzičari izvodeći djela savremene umjetničke muzike

Na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu večeras će biti upriličen koncert povodom dvadeset godina rada SONEMUS FEST-a, festivala osnovanog s ciljem izvođenja i promocije savremene umjetničke muzike.

Na programu će se naći djela Luciana Beria, Briana Ferneyhougha, Mirze Gološa, Toshioa Hosokawe, Hanan Hadžajlić, Ališera Sijarića i Antona von Weberna u interpretaciji solista Ansambla SONEMUS i ansambla studenata Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.

Početkom novembra 2001. godine, na inicijativu bosanskohercegovačkog kompozitora Ališera Sijarića i švicarskog flautiste Borisa Previšića, u Sarajevu je održan prvi SONEMUS FEST, na kojem su nastupili domaći i strani muzičari izvodeći djela savremene umjetničke muzike.

U proteklih dvadeset godina SONEMUS je organizirao i izveo više od stotinu koncerata, a SONEMUS ansambl je nastupio u više od deset evropskih zemalja na renomiranim festivalima. Pod okriljem ovog festivala gostovali su neki od vodećih solista i ansambala današnjice, praizvedena su temeljna djela umjetničke muzike 20. i 21. stoljeća u Bosni i Hercegovini, kao i mnogobrojne kompozicije živućih domaćih i stranih kompozitora, te je realiziran veliki broj radionica i edukativnih programa za studente i učenike muzičkih akademija u zemlji i inostranstvu.

Svojim djelovanjem SONEMUS se trudio da domaćoj javnosti predstavi recentno muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo u svijetu, ali i da Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu uvrsti na mapu umjetničkih i kulturnih središta u kojima se stvara i izvodi relevantna umjetnička muzika prema najvišim standardima, saopćeno je iz Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu.