Kultura

Kultna predstava “Glumac…je, glumac…je glumac” u Mostaru

15/03/2018

Kultna predstava “Glumac…je glumac…je glumac” Zijaha A. Sokolovića bit će izvedena 29. marta u 19,30 sati u Narodnom pozorištu Mostar.

Predstava je premijerno izvedena na Festivalu MESS u Sarajevu 30. marta 1978. godine.

“Izvedba u Narodnom pozorištu Mostar, skoro na sam 40. rođendan predstave, bit će 1620. izvedba ove predstave. Izvedba u Narodnom pozorištu Mostar ujedno je i za sada jedina izvedba u Bosni i Hercegovini kojom se obilježava veliki jubilej. Jubilarna izvedba predstave koja je jedinstveni kulturni fenomen Bosne i Hercegovine i svečanost umjetnosti, u Narodnom pozorištu Mostar ujedno je i obilježavanje Svjetskog dana teatra”, navodi se u priopćenju tog pozorišta.

Iz te kulturne ustanove podsjećaju kako je objavljena i knjiga “Glumac… je glumac… je glumac” (Hena com) s tekstom predstave i kritikama o njoj, koje su, između ostalih, pisali Pero Kvrgić, Fabijan Šovagović, Rade Šerbedžija, Velimir Stojanović, Jovan Ćirilov, Zvone Šedlbauer, Radomir Putnik, Boris Cavazza, Gorčin Stojanović, Špiro Guberina, Marko Kovačević, Michel Ainzara, Milovan Lukić, Pero Kvesić, Dževad Karahasan, Ivica Boban, Anatolij Kudrjavcev, Slavko Pezdir, Dragan Marjanović i brojni drugi.

Cijena ulaznice je 10 maraka, a ulaznice su u prodaji na blagajni Narodnog pozorišta Mostar.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.