Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Lutkarskom predstavom “Prodani smijeh” počela sezona BNP-a

bnp

Premijernom izvedbom lutkarske predstava za djecu “Prodani smijeh”, u postavci bugarskog režisera Darka Kovačovskog, zvanično je počela 68. umjetnička, pozorišna i koncertna, sezona u Bosanskom narodnom pozorištu Zenica.

Predstava „Prodani smijeh“ nastala je prema motivima istoimenog romana Jamesa Krüssa i priča je o dječaku Timu, koji pada u iskušenje da proda svoj osmijeh za jednu bombonu. U susretu sa starim gradskim Satom biva upozoren da je ugovor koji je sklopljen sa Vjetropirom nepovoljan za Tima i da je prevaren i iskorišten. Rađa se želja za povratkom prodanog osmijeha, ali se susreće sa još jednim iskušenjem, a to je vještica Ognjenoga. Ona skuplja dječije osmijehe da bi ih iskoristila za svoje egoistočne cljeve – dječiji osmjesi su njen eliksir mladosti.

Scenografiju i kostimografiju ove predstave potpisuje bugarska umjetnica Nađa Vasileva, a u predstavi igraju profesionalne glumice i glumci iz ansambla BNP-a, Sabina Kulenović, Anđela Ilić, Ermina Kurevija, Siniša Vidović i Zlatan Školjić. Svoju sarajevsku premijeru, predstava „Prodani smijeh“ će imati 8. oktobra u okviru programa za djecu Mali MESS, na Internacionalnom teatarskom festivalu MESS.