Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Manifestacija “Dan i noć” Zemaljskog muzeja BiH

zemaljski muzej (6)

Zemaljski muzej BiH pripremio je povodom Međunarodnog dana i noći muzeja, za subotu mnoštvo zanimljivih sadržaja za posjetioce. Muzej će biti otvoren od 10 do ponoći, a ulaz je besplatan.

Manifestacija nazvana ‘Dan i noć’ Zemaljskog muzeja BiH obuhvata stalne izložbe u sva tri odjeljenja Zemaljskog muzeja BiH, a bit će otvorene za posjetioce od 10 do 24 sata. Izdvajaju original Hagade koja će biti izložena od 12 do 13 sati i od 21 do 23 sata.

Za 20.30 sati najavljeno je otvaranje izložbe Fosili Kantona Sarajevo koju je pripremila paleontologinja Božena Čvorović. Na izložbi će biti predstavljeni fosilni ostaci različitih životinjskih vrsta iz različitih geoloških perioda razvoja planete Zemlje, koje su stručnjaci Zemaljskog muzeja prikupljali godinama.

– Priča o fosilima Sarajeva i okoline početke ima u prvim danima nastanka Planete i života na njoj. Pored interesantnih prikaza geoloških dešavanja i fosila iz pojedinih geoloških perioda posjetioci će imati priliku vidjeti i najznačajnije fosilne nalaze iz Sarajeva i okoline. Među izloženim fosilima nalaze se ostaci glavonožaca, puževa, riba, ajkule i spiljskog medvjeda. Posebnu atrakciju za najmlađe predstavljati će model Dimetrodona, praživotinje iz grupe Sinapsida koja je izumrla prije pojave samih dinosaurusa, ali sa kojima se greškom poistovjećuju – navode iz Zemaljskog muzeja.

Za ‘Dan i noć’ Zemaljskog muzeja BiH najavljene su i radionice otvorenog tipa (11 – 13 sati) Dočekajmo proljeće zajedno – likovna radionica koju realizira Udruženje “Naše ptice”; (12 – 14 sati) Upoznajte minerale, te (15 – 17 sati) Ruža kao slastica i ukras.

Otvaranje izložbe radova studenata arheologije o životu dr. Đure Baslera bit će upriličeno u 17 sati, a od 18 do 20 sati Modna revija (modeli ukrašeni kerama) Udruženja “Gračaničko keranje”.