Kultura

Centar za mir

Manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje” se odgađa

19/07/2020

Centar za mir se ovog puta odlučio da 23. jula u 21.30 sati, uz apel svijetu da se čuva mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima

Zbog sve složenije situacije s koronavirusom odgađa se manifestacija “Mostar ne zaboravlja prijatelje”, koja se trebela održati 23. jula u Mostaru.

Kako je priopćeno iz Centra za mir i multietničku suradnju, svakog 23. jula obilježavana je godišnjica ponovne izgradnje Starog mosta te su dodjeljivane nagrade i priznanja zaslužnim pojedincima.

Centar za mir se ovog puta odlučio da 23. jula u 21.30 sati, uz apel svijetu da se čuva mir, pročelje Starog mosta ukrasi posebnim svjetlosnim efektima.

Na taj način želimo i ovog puta poslati poruku zahvalnosti i poštovanja kako državama, organizacijama tako i pojedincima koji su direktno sudjelovali u promoviranju i uspješnoj realizaciji ideje da Stari most na Neretvi u Mostaru bude građen kao međunarodni projekt i UNESCO-ov spomenik u slavu mira, zajedništva i suradnje, stoji u priopćenju.

Iluminacija i vatromet bit će popraćeni izvedbom taktova Šantićeve “Emine” na trubi, za koju je notni zapis napisao pokojni Đelo Jusić.

Inače, manifestaciju “Mostar ne zaboravlja prijatelje” Centar za mir je utemeljio na kraju svečanog završetka izgradnje Starog mosta, 23. jula 2004. godine, te na taj datum svake godine dodjeljuje i svoja priznanja. Laureati priznanja “Mostar Peace Connection” bile su brojne svjetski poznate osobe poput Nelsona Mandele, Vatzlava Havela, Muhameda El Baradeija, Roberta Gelbarda, Sulejmana Demirela, Ivice Račana, Federica Mayora, Irine Bokove, Sergea Brammertza, Carmela Aguisua i brojnih drugih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.