Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Dječija kuća

Međunarodni festival književnosti predstavlja autora Emira Durmiševića

bookstan

Emir Durmišević je jedan od najznačajnijih bh. vizuelnih umjetnika mlađe generacije

Udruženje „Međunarodni festival književnosti“ sa zadovoljstvom najavljuje posljednji novembarski razgovor u okviru programa „Mladi i književnost“ kojeg realizujemo u saradnji sa Općinom Novo Sarajevo. U petak, 22. novembra u 18:00 sati u „Dječijoj kući“ u Grbavičkoj ulici bez broja, predstavićemo izuzetnog autora Emira Durmiševića i njegovu knjigu „Kraljevi i kraljice Bosne“.

Emir Durmišević je jedan od najznačajnijih bh. vizuelnih umjetnika mlađe generacije, koji je u knjizi „Kraljevi i kraljice Bosne“ objedinio većinu svojih talenata, te vrhunskim ilustracijama pridružio i autorski tekst posvećen srednjovjekovnoj Bosni, nedovoljno istraženom periodu, predmetu čestih krivih interpretacija. Osim što nam putem ovog izdanja približava prošlost na koju bismo trebali biti ponosni i neke od njenih junaka koji su potpuno bili zanemareni – jer je šira javnost najčešće djelimično upoznata sa životopisom kralja Tvrtka i kraljice Katarine Kosače, dok su drugi kraljevi i kraljice sa zanimljivim biografijama potpuno nevidljivi u našem tumačenju prošlosti – Emir Durmišević nam i vizuelno predstavlja portrete kraljeva i kraljica za koje ne postoji trag kako su izgledali. Stvarajući svoj likovni svijet, uspio je portretirati nedovoljno istražen dio prošlosti, te će generacije koje danas stasavaju vizuelnu predodžbu o kraljevskoj prošlosti Bosne imati isključivo na osnovu Durmiševićevih ilustracija.

„Ono što djelo od nas traži jeste da kroz njega razvijamo zdravorazumsko i neopterećeno shvatanje prošlosti, da propitujemo naš odnos prema srednjovjekovnom naslijeđu koji bismo trebali graditi bez nekritičkog veličanja nama dalekih vladara, ali također da im istovremeno ne umanjujemo značaj ili obezvređujemo njihovu političku ulogu u cjelokupnom historijskom razvoju bosanske države i društva. Knjiga će biti od posebnog značaja za one koji se prvi put susreću s temama srednjovjekovne bosanske prošlosti jer će im otvoriti vrata u jedan davno izgubljeni svijet prepun intrigantnih likova i priča, pružajući im tako neiscrpan izvor zabave, zanimacije i pouke“, dio je iz recenzije istoričara Emira O. Filipovića o knjizi „Kraljevi i kraljice Bosne“.

Ova knjiga namijenjena je svim generacijama, a najkorisnija bi bila djeci koja uz vizuelno atraktivan sadržaj mogu dobiti adekvatnu edukaciju.

Druženje sa Emirom Durmiševićem i srednjoškolcima/kama sa Općine Novo Sarajevo biće i prilika za motivirajući razgovor o uspješnom umjetničkom putu i rezultatima koje je Emir Durmišević ostvario u različitim oblastima.

O autoru:

Emir Durmišević rođen je 2. aprila 1985. godine u Sarajevu. Završio je Srednju školu primijenjenih umjetnosti, Odsjek za likovno-grafičku opremu i ilustraciju knjige. Diplomirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Na postdiplomskom studiju, na Odsjeku grafičkog dizajna, istražuje ilustraciju kao sredstvo vizuelne i likovne promocije kulturnog i historijskog naslijeđa. Profesionalno se bavi ilustracijom, koncept-artom, karakter dizajnom i animacijom. Radove je izlagao širom svijeta: u SAD-u, UAE-u, Italiji, Švedskoj, Francuskoj, Grčkoj, Turskoj, Austriji, Kipru, Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini… Dobitnik je mnogih priznanja i nagrada za svoj profesionalni rad, od kojih je posebno značajna međunarodna nagrada “Zlatno pero”, za ilustraciju, koju dodjeljuje Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Srbije. Učestvovao je kao ilustrator na mnogim projektima: Druga strana medalje, Najljepše bosanske bajke, Kamena priča, Bosansko kraljevsto, Stećkopedija…