Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mjuzikl “Cabaret” stiže u glavni grad BiH

KABARE 9

Na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo 2. februara, s početkom u 19.30 sati, publika će moći uživati u mjuziklu „Cabaret: Za pravu ljubav nema granica”.

Potraga za savršenstvom je potreba i žudnja svakog umjetnika. Kada se, kao u slučaju filma „Cabaret“, to dogodi, onda to postaje povijest i kult.

“Kao rijetko kada, majstori Hoolywooda iz zlatnih njegovih vremena uspjeli su na jednom mjestu spojiti na jednom mjestu vrhunsku brodvejsku zabavu, nazaboravni camp masterpiece o nepredvidljivosti ljudskih odnosa ali upozoravajuću priču o pobjedi fašizma nad demokratijom između dva svjetska rata u Njemačkoj.

Sve ovo bila je početna inicijacija kada smo ušli u rad na projektu koji crpi korijene iz ovoga filma, ali i koristi i neke druge motive u procesu stvaranja ove predstave”, kaže reditelj Jasmin Duraković i dodaje:

“Iza ovoga projekta stoji narastajuća mladost umjetničke scene u Sarajevu, i to mi je, kao autoru adaptacije i reditelju, činilo mi je neizrecivu radost u trenucima stvaranja ovog dramskog mjuzikla. Zato neka ova igra traje dok publika ima potrebu za njom. Ova predstva je bila potrebna zbog nas zbog pozorišta kao svijeta igre, ali i ideje, kako je to naglašavao Emberto Ecco, da se protiv fašizma, koji danas i ovdje itekako živi, mora – kako to zlo ne bi konačno pobjedio – voditi stalna borba.”

“Inspirisana koreografijom Boba Fossa iz filma Cabare vodila sam se onim što je i napisao; vrijeme za pjevanje je vrijeme kada je Vaša emocionalna visina previsoka da bi samo nešto govorili. A, vrijeme za ples je vrijeme kada su Vaše emocije prejake da bi samo pjevali o tome kako se osjećamo”, kaže Dajana Zilić, koreografkinja.

Cabaret

Adaptacija teksta i režija: Jasmin Duraković
Koreografija: Dajana Zilić
Muzička režija: Nenad Tešić
Producent: Nadža Pušilo
Dramatrug: Almir Imširević
Scenografija i dizajn svjetla: Osman Arslanagić
Kostimografija: Lana Lončarević
Asistent koreografije: Nadža Pušilo
Ton: Momo Lađević