Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

muzičko djelo

Mostarski kompozitor Živko Ključe nagrađen za djelo “Pokoj vični”

FNA_138543

Riječ je o trećoj nagradi s trienalnog konjursa za 2020. godinu Pasionske baštine iz Zagreba, za muzičko djelo na temu Kristove muke i uskrsnuća

Mostarski kompozitor Živko Ključe nagrađen je za muzičko djelo “Pokoj vični”, posvećeno blaženim Drinskim mučenicama.

Riječ je o trećoj nagradi s trienalnog konjursa za 2020. godinu Pasionske baštine iz Zagreba, za muzičko djelo na temu Kristove muke i uskrsnuća.

Govoreći o svom djelu kompozitor Ključe kaže kako je riječ o jednoj vrsti rekvijema te da je skladano i pisano za mješoviti zbor, naratora, tri trombona, orgulje i udaraljke.

– Nažalost, u ovo vrijeme pandemije nije bilo mogućnosti da se djelo pripremi i trenutno izvede, ali je ono već ili postavljeno ili se postavlja i doći će čim bude vrijeme za izvedbu i u Sarajevu, Mostaru i Zagrebu – kazao je Ključe za Fenu.

Ističe kako mu svaka pa tako i ova nagrada mnogo znači.

– Naravno da svaka pa tako i ova nagrada, svakom čovjeku, tako i meni, znači u prvom redu poticaj za daljnji rad, a normalno da se osjećam radosno i moje srce je ugodno, posebice što sam djelo namijenio blaženim Drinskim mučenicama, a narod itekako zna kroz što su sve te časne sestre prošle, i kakvu mučeničku smrt su doživjele – ustvrdio je Ključe.

Podsjetio je kako je Pasionska baština Zagreb kulturna manifestacija koja svoj program temelji na odrednicama hrvatske kulturne baštine kao nepresušnoga blaga. To i takvo bogatstvo se skupljajući ostvarilo kroz višestoljetnu povijest ponajprije u književnosti, glazbi, likovnosti, kiparstvu i graditeljstvu.

Današnja manifestacija koja traje skoro već tri decenije snažno se ispoljava i odvija sudioništvom u umjetničkim prikazbama i oživljavanju duhovne i kulturne baštine kroz sjećanja na tradicionalne vrijednosti koje je stvarao, a i danas stvara hrvatski čovjek – hrvatski narod.

– Pasija kao izraz ima značenje muke, te samim izgovorom ove riječi odmah je poveznica promišljanja na Muku Isusa Krista koja je nebrojeno opjevana i oslikana, te meditacijski prikazana u našemu narodu koji je kroz Njegovu muku stoljećima pronalazio odgovore na mnoga teška životna pitanja – istaknuo je Ključe.

Dodao je kako već sedam godina zaredom Pasionska baština kroz trijenalni natječaj (književnost, muzika, likovnost) pruža priliku velikim i priznatim umjetnicima u stvaranju novih djela koje ocjenjuje posebno povjerenstvo te tako i nadalje nadopunjuje svekoliku umjetničku hrvatsku baštinu.