Kultura

Od 7. do 9. juna

Na horskom šampionatu u Tuzli više od hiljadu horskih pjevača

05/06/2019

Ističe da kroz ovaj šampionat žele približiti ljude iz cijelog svijeta Tuzli i Bosni i Hercegovini

Tuzla je od 7. do 9. juna domaćin jednog od najvećih horskih šampionata u zemljama regije kojeg organizira Gradsko umjetničko društvo “Lege Artis“, a koji će okupiti više od 1.000 horskih pjevača i 22 ansambla iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Češke, Mađarske, Belgije i Kolumbije.

Horski ansambli takmičit će se u četiri kategorije, a to su dječji horovi, mješoviti horovi, vokalni ansambli te muški i ženski horovi. Svi oni takmiče se za grand prix “Zlatna lira“.

Priznanja će dodijeliti renomirani članovi horskog pjevanja iz cijelog svijeta, a bit će uručena i nagrada “Čestmir Mirko Dušek“ za najbolje dirigente.

– U žiriju se nalaze najeminentnija muzička imena iz cijelog svijeta: prof. dr. David Mintz iz SAD-a, profesor Sarajevske muzičke akademije Rešad Arnautović, profesorica na Katedri za dirigiranje iz Zagreba Jasenka Ostojić te šef Hora beogradske opere maestro Đorđe Stanković – najavio je na pres-konferenciji organizator i voditelj “Lege Artisa“ Jasmin Hasić.

Ističe da kroz ovaj šampionat žele približiti ljude iz cijelog svijeta Tuzli i Bosni i Hercegovini.

– Mi ćemo posjetiti brojna značajna mjesta Tuzle, horovi će na određenim lokacijama izvesti određen broj pjesama, gostovat ćemo i u pravoslavnoj crkvi. Želimo da se horski šampionat što više širi, posebno da nam što više horova dolazi iz BiH – kaže Hasić.

Horski šampionat “Lege Artis“ održava se već tri godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla, a pod pokroviteljstvom Grada Tuzla i Turističke zajednice Tuzla.

Generalni pokrovitelj cijelog događaja ove godine je Ured člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.