Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na izložbi “Idemo u muzej” strip crteži posvećeni institucijama kulture

idemo_u_muzej

Izložba “Idemo u muzej” koja se sastoji od strip priča muzejskih i bibliotečkih eksponata otvorena je danas u Bošnjačkom institutu, kao rezultat uspješne implementacije istoimenog projekta.

Koordinatorica projekta Narcisa Puljak Bubrić navela je da je projekt trajao od maja do decembra ove godine te da je u njemu učestvovalo više od 180 učenika srednjih škola s područja općine Stari Grad.

Cilj je bio da se mladi aktiviraju u promoviranju kulturnog naslijeđa. Tako je održano sedam edukativnih radionica i kreirana je kulturna ruta Općine Stari Grad koja obuhvata muzeje, galerije, biblioteke i lokalitet Bijele tabije.

Radionice su popraćene strip pričama kao zaključcima radionica, koje je zajedno s učenicima radio strip crtač Filip Adronik.

Bile su posvećene kulturno-historijskom naslijeđu lokalne zajednice kao što su – arheološka otkrića na Bijeloj tabiji, naslijeđe Sarajeva u Brusa Bezistanu, moderna umjetnost u Umjetničkoj galeriji, sefardska kultura u BiH u Muzeju Jevreja, kultura življenja i stambena arhitektura u Svrzinoj kući i drugim temama.

Bošnjački institut realizovao je projekt “Idemo u muzej”, koji je odabran po javnom pozivu Općine Stari Grad Sarajevo za realizaciju projekata organizacija civilnog društva u toku 2016. godine, u iznosu od 10.050 KM.