Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Na Kazališnim danima u Vitezu “Mir” i “Đavolja posla”

kazališni dani

U trećem vikendu ovogodišnjih 9. kazališnih dana u Vitezu nastupit će ansambl Mostarskog teatra mladih (MTM) te Teatar kabare Tuzla i Studentska scena Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.

Predstava “Mir”, u izvedbi MTM-a Mostar, rađena je po Aristofanovom tekstu, a publika će je imati priliku pogledati u kazališnoj dvorani “Vitez”, u subotu, 7. oktobra, u 19 sati.

Trećeg vikenda 9. dana kazališta “Vitez 2017” bit će izvedena i komedija “Đavolja posla”, magistarskoj predstavi Vitežanke Mirne Mišković i njezinih kolega s klase, priopćeno je iz Gradskog kazališta mladih Vitez.

Predstava “Đavolja posla” na repertoaru je u nedjelju, 8. oktobra , u kazališnoj dvorani Vitez, u 19 sati.

– Jako sam sretna zbog nastupa u našem pozorištu i Vitezu, na pozorišnim daskama na kojima sam napravila svoje prve glumačke korake. Nadam se da ću kao i svaki put do sada igrati pred krcatom dvoranom u našem kazalištu – kazala je glumica Mirna Mišković.

Tekst Miroljuba Nedovića “Đavolja posla” na duhovit način prikazuje i kritizira pozorišni svijet. U tekstu vidimo jednog provincijskog glumca u nastojanju da se osveti pozorišnom kritičaru zbog negativnih kritika.

Spletom okolnosti u taj sukob biva umiješana i čistačica koja se nalazi nasuprot predstavnicima pozorišnog svijeta i nju možemo promatrati kao predstavnika društva, odnosno publike, sa svim svojim predrasudama o kazališnoj umjetnosti.

Pored kritike kazališnog svijeta, u prenesenom značenju tekst kritizira kompletno društvo u kojem vladaju netalentirani, korumpirani i neostvareni pojedinci.

Predstave su rađene u koprodukciji Teatra kabare Tuzla i Studentske scene Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli.