Kultura

mostar

Najljepšim notama klasične muzike trio “Senso” otvorio Napretkov tjedan kulture

22/03/2021

Koncert je održan bez publike, odnosno online i preko TV prijenosa zbog epidemiološke situacije s pandemijom koronavirusa

Koncertom klasične muzike Napretkov trio “Senso” otvorio je večeras Napretkov tjedan kulture u Hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” u Mostaru.

Koncert je održan bez publike, odnosno online i preko TV prijenosa zbog epidemiološke situacije s pandemijom koronavirusa.

– Ove godine pjevali smo pred praznom galerijom i ta sinergija s publikom je uvelike nedostajala. Nadam se da smo u ovom teškom vremenu preko online linije i preko TV uspjeli barem dio tog glazbenog užitka im pružiti – kazala je članica trija “Senso” mezzosopranistica i dopredsjednica Organizacijskog odbora manifestacije Monija Jarak Mikulić.

Na večerašnjem koncertu imali smo priliku čuti najlješpe note klasične muzike koja oplemenjuje, obogaćuje i odgaja. Na programu su bile napolitanske solo pjesme kao i arija “Habanera” iz opere “Carmen”. Koncert je završen izvedbom “Neka cijeli ova svijet još sja u suncu i neka se raduje” iz mjuzikla “Jalta, Jalta”. Aranžmane za koncert napisao je don Dragan Filipovć.

Inače, Trio “Senso” čine Monija Jarak Mikulić (mezzosopran), Marijana Pavlović (glasovir) i Jelena Marković-Milićević (violončelo).

Napretkov tjedan kulture, manifestacija koju veće drugu godinu za redom organizira Hrvatsko kulturno društvo (HKD) Napredak Glavne podružnice Mostar, ove godine se održava od 22. do 27. marta.

– Ove godine smo zadržali ili čak podigli razinu kvaliteta raznovrsnosti kulturnih sadržaj – kazao je u izjavi novinarima dopredsjednik HKD-a Napredak Glavne podružnice Mostar i predsjednik Organizacijskog odbora spomenute manifestacije Miroslav Landeka.

Govoreći o program manifestacije Landeka je najavio koncert jazz kvarteta “Birdland” – HKD Napredak Glavna podružnica Ljubuški, koji će se održati 25. marta u Kosači u 19 sati.

Također, najavio je i Napretkov “Korizmeni koncert” koji je na programu u petak, 26. marta u katedrali Marije Majke Crkve u 18.30 sati.

Na programu ovogodišnjeg Napretkovog tjedna kulture je i izložba stećaka te predstavljanje knjige.

Izložba pod nazivom “Stećci – svjetska baština UNESCO-a” bit će otvorena u srijedu, 24. marta u Kosači u 19 sati. Riječ je o pokretnoj izložbi na kojoj će biti predstavljene umjetničke fotografije stećaka s lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a na području Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Zadnji dan manifestacije na programu je predstavljanje knjige “Busovačo, lijepa si k'o ruža, narodni plesovi/igre, pjesme, nošnja i običaji Hrvata Busovače”, autora Ivana Križanovića.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.