Kultura

Franjevački samostan

“Noć muzeja” na Humcu

25/01/2019

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanj

U povodu manifestacije “Noć muzeja”, Franjevački samostan sv. Ante Padovanskoga organizira u petak, 25. januara, u razdoblju od 20 sati do ponoći besplatan posjet Arheološkom muzeju na Humcu.

Manifestacija ima za cilj educirati javnost o važnosti kulturne baštine u stvaranju identiteta zajednice i uloge muzeja u njegovu očuvanju, priopćili su organizatori.

Hercegovački fratri su, od osnutka franjevačke provincije, naraštajima samozatajno prikupljali, čuvali i izučavali materijalne tragove prošlosti svoje zemlje i hrvatskog kulturnog i nacionalnog identiteta na ovim područjima.

Arheološki Muzej na Humcu predstavlja najstariju instituciju tog tipa u BiH, a osnovan je još 25. marta 1884. godine. U njemu su izloženi predmeti prikupljeni na širem prostoru Hercegovine, kronološki smješteni u razdoblje od starijeg kamenog doba do danas, u vremenskom rasponu od gotovo 16.000 godina.

Dio kompleksa čini i prostor lapidarija koji je smješten u samostanskom dvorištu, a koristi se za izložbu kamenih spomenika. Posjetitelji će moći pogledati i njegovu tek postavljenu izložbu koju čini i najveća zbirka militarnih rimskih spomenika u Bosni i Hercegovini.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.