Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Značajni planovi

Novalić i Duraković o radu i planovima Filmskog centra Sarajevo

Novalic-Durakovic_foto2

U periodu od tri i pol godine preduzeće nije imalo upravu kada su gubici u ovom federalnom javnom preduzeću dostigli 350.000 KM, a zaposleni su bili bez plaća i računi blokirani

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić razgovarao je danas s direktorom Javnog preduzeća “Filmski centar Sarajevo” (FCS) Jasminom Durakovićem o radu ovog preduzeća prije i nakon dolaska nove uprave.

U periodu od tri i pol godine preduzeće nije imalo upravu kada su gubici u ovom federalnom javnom preduzeću dostigli 350.000 KM, a zaposleni su bili bez plaća i računi blokirani.

No, dolaskom novog menadžmenta, ostvaren je pozitivan poslovni rezultat od 264.000 KM i izmirena dugovanja prema radnicima isplatom 56 plaća u jednoj godini.

Razvojni planovi Centra, uz ostalo, zasnivaju se na vlasništvu nad svim bh. igranim i dokumentarnim filmovima snimljenim od 1947. do 1992. godine i njihovoj komercijalnoj distribuciji u zemlji i inostranstvu.

Posebno mjesto u planovima FCS-a ima revitalizacija, u ratu potpuno devastiranog filmskog studija u Jagomiru, što je, ocijenjeno je, moguće najefikasnije ostvariti kroz javno-privatno partnerstvo, a ideja je da budući kompleks objedini filmsku umjetnost, biznis i turističku ponudu.

Osim dva filmska studija, površina 1.500 i 800 metara kvadratnih, kompleks bi sadržavao i multipleks kino s pet sala, a planirana je i nabavka uređaja za digitalizaciju svih filmova iz bogatog arhiva FCS-a.

Ono što bi doprinijelo zainteresiranosti stranih filmskih produkcija za snimanje filmova u BiH je i utvrđivanje zakonskog okvira na nivou BiH, koji bi omogućio povrat dijela investiranih sredstava, a takva mogućnost postoji u zemljama okruženja, koje na stranoj filmskoj produkciji ostvaruju velike dobiti.

Premijer Novalić pozdravio je danas ideju da Filmski centar, kroz visokoprofesionalno urađene dokumentarne filmove, snima sve velike projekte koje provode Vlada FBiH i federalna ministarstva, kao što su gradnja cesta, tunela, energetskih i drugih objekata.

Duraković je zahvalio premijeru Novaliću što je prisustvovao otvaranju Muzeja “Valter brani Sarajevo”, posvećenom kultnom filmskom ostvarenju rediteljskog velikana Hajrudina Šibe Krvavca, kazavši da se očekuje godišnje oko 30.000 posjetilaca, što će doprinijeti finansijskoj samoodrživosti nove kulturne institucije.

Govoreći o značaju ovog muzeja, federalni premijer je naglasio da je to primjer kako kulturna baština, osim važne kulturološke uloge, ima i turistički, odnosno, ekonomski potencijal i da je to je put kojim treba ići – spajati kulturu s drugim granama kreativne industrije, ali i drugim privrednim djelatnostima, poput turističke, koja je danas u BiH u velikoj ekspanziji.

Direktor Duraković je premijera Novalića upoznao i s najavljenim skorim potpisivanjem ugovora s kineskim producentima za snimanje remakea bh. klasika “Most”, saopćio je danas Ured Vlade Federacije BiH za odnose s javnošću.